Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Politika prijetnji i ucjena'

Laburisti 'opleli' po Vladi: Koriste metode zastrašivanja u stilu mafijaških obitelji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vlada RH koristi metode zastrašivanja kada umjesto da pregovara sa sindikatima kao socijalnim partnerima zapravo vodi politiku pretnji i ucjena u stilu najboljih mafijaških obitelji'.

'Vlada je okupila sindikate javnih služba i oglasila da počinje socijalni dijalog kako bi uštedjela dovoljno novaca da proračun ne nastrada i da se kreditni rejting Hrvatske ne sroza u potpuno smeće. Vlada ne želi posuđivati novac za financiranje javnih potreba, novaca iz poreza ima samo za neke druge stvari i socijalnim dijalogom želi srezati troškove javnih služba (i državne uprave) tako da snizi plaće radnika u tim službama. Vlada vidi plaće radnika kao jedini mogući način uštede.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Odbijaju i arbitražu: 'Mrsić želi odmazdu, ali to neće proći!'

>> Predloženi arbitri koji će odlučiti o Kolektivnom Ugovoru

Vlada i inače, otkako je počela vladati, ne vidi drugog izlaza nego da udari po džepu one koji nemaju (ili imaju malo) i da pomogne onima koji imaju (čitaj – banke). Ova Vlada je navodno socijaldemokratska pa zato i Hrvatske laburiste čudi kako se potencijalne uštede pokušavaju ostvariti na isključivo ramenima onih koji žive od svog rada. Ovo još više zabrinjava ako se promatra u vidu nedavne izjave ministra financija g. Linića, koji je izjavio kako je njihova Vlada u prvih 6 mjeseci najviše zapravo pomogla – poslodavcima', stoji u priopćenju Hrvatskih laburista.

>> Linić napao poslodavce: Oni su ti koji su do sada bili tetošeni!

'Kad je Vlada RH predstavila svoje planove i količinu novca koja joj je potrebna za uštede dala je sindikatima ponudu koja se ne može odbiti. Ponuda glasi – uzet ćemo vam sve što možemo, a ako se usprotivite uzet ćemo vam i dosta više. Iz jednostavnog razloga jer mi to možemo – mi smo Vlada. Neki su odmah shvatili i prihvatili dogovor. Povijesna izjava bila je da prihvaćaju prijedlog vlade jer je odlično obrazložen. Naravno, i popraćen pendrekom.

Drugi nisu prihvatili ponudu koja se ne može odbiti. Tražili su, naivno, da se omogući da članovi sindikata na referendumu kažu što misle o svojim primanjima i o tome za koji novac rade „najvažniji posao u državi“. Vlada kaže da za to nema vremena i kao i u mnogim drugim prilikama, pokazala je koliko se boji naroda. Ima i zašto.

Dakle, ti koji nisu prihvatili dijalog s ucjenom i pendrekom iza leđa kaznit će se u postupku skidanja „materijalnih prava“ (čitaj – plaće) tako da će im se ukinuti isplate po jednoj „nezakonitoj“ uredbi. Nezakonitu uredbu primjenjivala je prošla vlada ponešto godina, a i ova već više od šest mjeseci. Primjenjivala bi ju i dalje da je prihvaćena ponuda koja se ne može odbiti, makar je nezakonita. Ovako neće. Tek toliko da se zna tko je gazda u kući.

Od prvih koraka koje je navodno socijaldemokratska (a zapravo liberalna) vlada poduzimala vidi se što je nakanila – smanjiti potrošnju. Kroz smanjenu potrošnju građana (a snižavanje plaća jest smanjena potrošnja, po definiciji) vlada želi potaknuti proizvodnju i povećati zaposlenost. Ne zabrinjava je što to nije uspjelo nikome u svijetu. Vlada je već smanjila potrošnju kroz povećanje PDV-a, rast cijena energenata, komunalija, ali očito si je zadala za cilj da mora smanjiti i plaće. I dalje dere kožu onima koji su ju izabrali. Kako građani manje troše (jer manje imaju) trgovina se usporava, a s njom i proizvodnja. Smanjena potražnja, kroz smanjena primanja, izravno ubija radna mjesta. Neki su to u svijetu shvatili, naši genijalci na vlasti još nisu. I izgleda da neće dok im bura ne donese valove pod prozore. A onda će biti kasno.

Tako, svjetla budućnost prebačena je negdje u 2014. ili 2015., što je isprobani način. Obećanja o oporavku se zaboravljaju i nastavlja se uporno s propalim sustavom. Neodgovorno i neuračunjivo', stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene