Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kurjaku prijeti zatvor i oduzimanje licence za rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ginekolog Asim Kurjak, protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužni prijedlog, nalazi se u Kataru i nije vidio optužnicu kojom ga se tereti za kazneno djelo nedozvoljenog presađivanja dijelova tijela, odnosno jajnih stanica.

Rekao je to njegov odvjetnik Silvije Degen, koji tvrdi kako je optužnica činjenično i pravno promašena i neutemeljena te da je riječ o političkoj odluci kojom Državno odvjetništvo u predizbornoj godini želi utjecati na konzervativne i neodlučne birače, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Asim Kurjak neće u zatvor Slika nije dostupna Kurjak bez kazne zbog smrti rodilje?!

'Zanima me zašto je takva optužnica donesena nakon pet godina i suprotno činjeničnom stanju u sudskom spisu, u kojem su ti isti suci zatražili provjeru i medicinska vještačenja međunarodnih stručnih udruga, koje su potvrdile da nema krivičnog djela. Isto tako, ne postoji zakon koji bi regulirao donaciju jajnih stanica, a bez podzakonskih akata ne postoji ni krivično djelo', kaže Degen i podsjeća da je u Hrvatskoj još uvijek na snazi zakon iz 1978. godine.

Osim Kurjaka, optužni je prijedlog podignut i protiv njegove supruge Biserke Funduk Kurjak, bliske suradnice Sanje Kupešić i biologa Ernesta Suchaneka, i to za sedam kaznenih djela počinjenih od 2000. do 2002. godine u poliklinici Moderni medicinski centar u vlasništvu B. Funduk.

Optužene se tereti da su se dogovorili da uz novčanu naknadu nad pet pacijentica provedu postupak umjetne oplodnje koristeći pripremljen laboratorijski zametak, i to s jajnim stanicama drugih žena, bez njihova znanja i pristanka.

Veljko Miljević, odvjetnik biologa i embriologa Suchaneka, kaže kako nije iznenađen takvom optužnicom. 

Dodaje kako njegov branjenik nije ni o čemu odlučivao, nego je samo obavljao posao na zahtjev klinike, i da ne mora znati što se dalje događalo sa zamecima.

'Ne znam tko je bio nalogodavac i ne želim u to ni ulaziti', kaže Miljević. 

U optužnom se prijedlogu za liječnike traže zatvorska kazna (koja bi u ovom slučaju mogla iznositi minimalno 3,5 godina) i zabrana rada na pet godina. 

U Ministarstvu zdravstva nisu željeli komentirati optužnicu. 

Ako liječnici budu optuženi, Ministarstvo bi moglo predložiti da im se trajno oduzme licenca za rad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene