Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neovlašteno presađivanje jajnih stanica

Kurjak oslobođen optužbi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asim Kurjak, njegova supruga i još dvojica liječnika, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu oslobođeni su optužbi za nedopušteno presađivanje jajnih stanica.

Kurjak, njegova supruga Biserka Funduk-Kurjak i liječnici Sanja Kupešić i Ernest Suchanke optuženi su da su od 2000. do 2002. godine izvantjelesno oplodili pet pacijentica, koje su se liječile od neplodnosti, i to jajnim stanicama drugih žena koje to nisu znale. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, jedna pacijentica zatrudnjela i rodila djete, dok je kod druge trudnoća završila spontanim pobačajem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kurjak bez kazne zbog smrti rodilje?! Slika nije dostupna Kurjak neće u zatvor zbog zastare

Sutkinja Sanda Bramberger Ostojić  obrazložila je da, osim indicija, nije bilo nedvojbenih dokaza da su počinili kazneno djelo nedopuštenog presađivanje dijelova ljudskog tijela. Za oslobađajuću presudu ključan je bio i nalaz vještaka.

Tužiteljstvo
je od suda tražilo da se riječkom liječniku izrekne zatvorska kazna od četiri godine i osam mjeseci. Za Kurjakovu suprugu tužiteljstvo je predlagalo zatvorsku kaznu od dvije godine, za Sanju Kupešić dvije godine i četiri mjeseca, a za Ernesta Suchaneka četiri godine i šest mjeseci. Na suđenju su saslušane pacijentice koje su se liječile od neplodnosti, te zaposlenici bolnice. Afera s jajnim stanicama otkrivena je u ožujku 2002. godine, a pet mjeseci kasnije podnesena je i kaznena prijava protiv četvorke. 

Hoće li ga opet spasiti zastara?

Asim Kurjak je krajem 2007. nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora jer je krivotvorio medicinsku dokumentaciju, odnosno zataškavao pogrešku liječnika bolnice Sveti Duh u slučaju smrti rodilje Dragice Ivankić i njezine bebe u bolnici. No, zbog zastare u siječnju prošle godine osuđujuća presuda nije imala nikakvog utjecaja na 67-godišnjeg Kurjaka i njegovu kaznenu odgovornost. Na profesionalnom planu Kurjak je, pak, osumnjičen za plagiranje znanstvenih tekstova.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene