Bliži se uvođenje kurikularne reforme u sve škole, pa su i učitelji odabrali koje udžbenike žele u svojim razredima. Dio gradiva će biti digitalan, no u obzir treba uzeti da čak četvrtina škola ima lošu informatičku infrastrukturu.

Galerija


Novi udžbenici koji ulaze u škole kurikularnom reformom, trebali bi biti drugačiji i po svojoj težini. Udžbenici bi trebali biti lakši oko 30% jer dio gradiva seli u digitalni svijet. Uz svaku lekciju se nalazi kod - koji se očitava tabletom ili mobitelom. Cilj je učenje kroz zabavu. Bit će puno promjena - primjerice u geografiji petaši neće prvo učiti o svemiru.

Vezani članci Andrej Plenković Potvrdili iz Vlade: Andrej Plenković negativan je na koronavirus Blaženka Divjak Stigli rezultati testa: Blaženka Divjak negativna na koronavirus, ali zbog mjera opreza ostaje u samoizolaciji

"Do sada smo u osmom razredu učili Hrvatsku, sada krećemo u petom razredu, da krećemo od poznatog prema nepoznatom, da najprije vidimo gdje živimo, da smjestimo Hrvatsku", otkriva Matilda Bulić, članica Uprave Školske knjige.

Dio škola ovo je prošao kroz eksperimentalnu reformu. No nije sve teklo glatko. Digitalno gradivo zvuči odlično - ali kada imate brzi internet.

"Neugodna situacija u razredu kada se ti pripremiš za sve i očekuješ da to radi, a onda dio ne radi, i onda je to zaista problem, treba brzo reagirati i preoblikovati cijeli sat, jer nema interneta. Ali evo do iduće godine su nam obećali iz Carneta bežićni internet kroz cijelu školu", kaže knjižničarka Ivančica Huđek.

Četvrtina osnovnih škola u Hrvatskoj ima lošu informatičku infrastrukturu. Pa ministrica najavljuje još nove opreme, ali i bolju mrežu.

"Veliki projekt e-škola koji će pokriti sto posto svih škola će osigurati jednaku dostupnost vrlo kvalitetne mreže svima, a u međuvremenu mi imamo vrlo kvalitetan odnos i s teleoperatrerima koji će i manjim školama omogućiti HUB-ove za interent", najavljuje ministrica Blaženka Divjak.

Za nove udžbenike će se izdvojiti 200 milijuna kuna iz državnog proračuna. Uz njih idu radne bilježnice i dodatni sadržaji koje će ili platiti gradovi ili ostaju na teret roditeljima. Iste udžbenike koristit će najmanje četiri generacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


Odličan napadač i dobar student: Oduševio Mallorcu, Nasha i Nadala, a potom položio ispit