Učenike bi u školama ove jeseni trebali dočekati novi udžbenici i nov način ocjenjivanja. Međutim, sve je više kritičara uvođenja digitalizacije.

Galerija


Tehnologoija od jeseni na velika vrata stiže u škole. Iz GOOD inicijative, organizatora velikih prosvjeda za reformu obrazovanja, upozoravaju da još nije točno određeno što će donijeti reforma obrazovanja.

Vezani članci Prazna učionica (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Divjak: "Nema razloga da škole naplaćuju participaciju'', Grad Zagreb uzvraća ministrici Prvi dan škole (Foto: Pixsell,Dalibor Urukalović) - 5 Počela je škola! Evo koje sve promjene za učenike i roditelje donosi reforma

"Od jeseni u škole ne stiže cjelovita kurikularna reforma, ali ne znamo zapravo što stiže. Stiže jedan projekt koji će se uglavnom vezati uz opremanje škola, digitalizaciju nastavnog procesa i to će otprilike biti to", rekla je Eli Pijaca Plavšić iz GOOD inicijative.

Škola za život od jeseni kreće u cijeloj zemlji, a trenutačno su u nju uključene 74 eksperimentalne škole.

"Učitelji sada puno više sad istražuju, sami dolaze do zaključaka. Osim tehnike, negativana je edukacija. Jako je teško kad učitelj dođe pred 20 svojih đaka, a zapravo nije dovoljno eudicran da bi mogao i sam raditi na tabletima", rekao je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa, u koja je već uključena u eksperimentalan program Škole za život.

Suzana Hitrec iz Udruge ravnatelja prije tri je godine radila na reformi, a danas je u premijerovu povjerenstvu za Strategiju obrazovanja. Ove su se godine, kaže, sastali samo jednom.

"Svi želimo reformu, ali svaki dan se pitamo koliko je reforme forma, a koliko je zaista reforma", rekla je Hitrec te dodala da bi spremnost škola na skali od jedan do pet ocijenila s "negdje dva i pol".

Iz Ministarstva obrazovanja se pak hvale najvećom edukacijom u povijesti Hrvatske. Tko je u pravu, znat će se već za tri mjeseca, kada počinje Škola za život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr