Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a, uzvratio je kako se naknada KUD-ovima naplaćuje samo onda kada posegnu za tuđim aranžmanima ili koreografijama.


Međimurska kulturno-umjetnička društva nastavljaju svoju borbu protiv ZAMP-a. Žele da se zakonski onemogući plaćanje naknade za izvođenje izvornih narodnih pjesama. Iz ZAMP-a uzvraćaju da se ne naplaćuje takva glazba, nego samo ona u kojoj se koristi nečiji autorski rad - poput koreografije.

Vezani članci Hrvatska kuna U ovome hrvatskom gradu isplaćuju božićnice za starije osobe, provjerite uvjete Imaš pravo, ostvari ga Sudski postupak koji vodite godinama stoji i ništa se ne događa? Zatražite sudsku zaštitu i naknadu, pogledajte kako

Amaterski pjevaju i plešu - i plaćaju naknadu ZAMP-u. Zato su u Kulturno-umjetničkom društvu Mihovljan odlučili reći dosta. "Zbog toga što je jedini autor narodnih pučkih popevki narod i nitko drugi, i nitko nema pravo svojatati te pjesme", kaže Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan.

Koriste vlastiti aranžman i koreografiju. Što je njihovo, a što tuđe, tvrde, ZAMP ne može ni razaznati. S tim se slažu i u krovnoj organizaciji za amaterska društva. "Ponekad jest problem takve razine da nestručne osobe procjenjuju paušalno je li narodna pjesma u izvornom ili obrađenom obliku", veli Dražen Jelavić iz Hrvatskog sabora kulture. No, autorsko djelo, navodi, mora se priznati. "Ako je autor napravio obradu određene narodne glazbe, to je njegovo autorsko djelo", kaže Jelavić.

Iz ZAMP-a uzvraćaju: "Izvorna tradicionalna glazba KUD-ovima se ne naplaćuje!" Istaknuo je to Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a. Objašnjava i da se naknada naplaćuje samo onda kad KUD-ovi posegnu za tuđim aranžmanima ili koreografijama. "Ti autori tada zaslužuju dobiti nekakvu pravičnu naknadu. Ta naknada koju KUD treba platiti iznosi 300 kn godišnje, dakle, ne po događaju, i to samo onda kad je KUD sam organizator priredbe."

ZAMP okuplja više od 9000 članova. U prošloj su godini prikupili 120 milijuna kuna od naknada. Tek je neznatan dio, kažu, prikupljen od kulturno-umjetničkih društava. I dok međimurski KUD apelira na promjenu zakona, iz ZAMP-a poručuju - autorska prava ne smiju se uskratiti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju