Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KUD-ovi U BORBI PROTIV ZAMP-a

"Autor narodnih pučkih popevki je narod i nitko drugi!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a, uzvratio je kako se naknada KUD-ovima naplaćuje samo onda kada posegnu za tuđim aranžmanima ili koreografijama.

Međimurska kulturno-umjetnička društva nastavljaju svoju borbu protiv ZAMP-a. Žele da se zakonski onemogući plaćanje naknade za izvođenje izvornih narodnih pjesama. Iz ZAMP-a uzvraćaju da se ne naplaćuje takva glazba, nego samo ona u kojoj se koristi nečiji autorski rad - poput koreografije.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Nacrt izmjena Zakona Veće naknade nezaposlenima u drugoj polovici ove godine? Poznato koliko bi trebale rasti, za koga i u kojem razdoblju Naknade lokalnim dužnosnicima - 3 Tko ih koristi, a tko ne? Od službenog automobila do besplatnog toplog obroka: Pogledajte kakve sve pogodnosti imaju gradonačelnici, župani i načelnici

Amaterski pjevaju i plešu - i plaćaju naknadu ZAMP-u. Zato su u Kulturno-umjetničkom društvu Mihovljan odlučili reći dosta. "Zbog toga što je jedini autor narodnih pučkih popevki narod i nitko drugi, i nitko nema pravo svojatati te pjesme", kaže Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan.

Koriste vlastiti aranžman i koreografiju. Što je njihovo, a što tuđe, tvrde, ZAMP ne može ni razaznati. S tim se slažu i u krovnoj organizaciji za amaterska društva. "Ponekad jest problem takve razine da nestručne osobe procjenjuju paušalno je li narodna pjesma u izvornom ili obrađenom obliku", veli Dražen Jelavić iz Hrvatskog sabora kulture. No, autorsko djelo, navodi, mora se priznati. "Ako je autor napravio obradu određene narodne glazbe, to je njegovo autorsko djelo", kaže Jelavić.

Iz ZAMP-a uzvraćaju: "Izvorna tradicionalna glazba KUD-ovima se ne naplaćuje!" Istaknuo je to Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a. Objašnjava i da se naknada naplaćuje samo onda kad KUD-ovi posegnu za tuđim aranžmanima ili koreografijama. "Ti autori tada zaslužuju dobiti nekakvu pravičnu naknadu. Ta naknada koju KUD treba platiti iznosi 300 kn godišnje, dakle, ne po događaju, i to samo onda kad je KUD sam organizator priredbe."

ZAMP okuplja više od 9000 članova. U prošloj su godini prikupili 120 milijuna kuna od naknada. Tek je neznatan dio, kažu, prikupljen od kulturno-umjetničkih društava. I dok međimurski KUD apelira na promjenu zakona, iz ZAMP-a poručuju - autorska prava ne smiju se uskratiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene