Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLATI I ZAPJEVAJ

NAKARADAN HARAČ ZAMP ubire naknadu i za izvođenje "Mamica su štrukle pekli"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naknadu ZAMPU moraju plaćati sva hrvatska kulturno-umjetnička društva za izvođenje izvornih narodnih pjesama i napjeva. Za mnoge narodne pjesme se i ne zna autor, no to ZAMP ne priječi da pjesmu naplati.

Članovi Kulturno umjetničkog društva Mihovljan iz Međimurja zapjevali su za Dnevnik Nove TV poznatu međimursku narodnu pjesmu "Mamica su štrukle pekli" i za to će ZAMP-u morati platiti 300 kuna plus PDV.

Na ovu nelogičnost upozorava Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan, koji kaže da ovu naknadu moraju plaćati već oko tri godine.

"Naknadu plaćamo mi zbog toga što ste vi sada gosti. U bilo kojem slučaju plaća organizator, u ovom slučaju izvođenje ovih pjesama plaćamo mi", kaže Kočila koji smatra da se autorska naknada za izvođenje tradicionalnih narodnih pjesama ne bi smjela plaćati.

Te su pučke popjevke narodne, dakle one nisu ničije. Nitko ih nema pravo svojatati i nitko ih nema pravo naplaćivati. One su jedino od naroda, proizašle su od naroda i one su narodsko blago i zbog toga si nitko ne smije uzimati pravo da ih se naplaćuje i da od njih uzima harač", kaže Kočila.

Sa zakonodavcem još nisu razgovarali iako su napravili skup potpore pučkoj popjevci. "Sada idemo prema Saboru, a ići ćemo i prema Vladi i Predsjednici Republike. Sakupljaju se potpisi peticije tako da se taj zakon jednostavno mora izmijeniti. On je previše nakaradan i treba ga pod hitno mijenjati", poručuje Kočila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene