458805
458805
458805
458805
458805

NAKARADAN HARAČ ZAMP ubire naknadu i za izvođenje "Mamica su štrukle pekli"

  • , 29.11.2016., 22:03
  • Autor:
  • komentara

Naknadu ZAMPU moraju plaćati sva hrvatska kulturno-umjetnička društva za izvođenje izvornih narodnih pjesama i napjeva. Za mnoge narodne pjesme se i ne zna autor, no to ZAMP ne priječi da pjesmu naplati.

 
 
 
 
Predrag Kočila iz KUD-a Mihovljan o plaćanju naknade ZAMP-u (Video: Dnevnik Nove TV)
Predrag Kočila iz KUD-a Mihovljan o plaćanju naknade ZAMP-u (Video: Dnevnik Nove TV)

Članovi Kulturno umjetničkog društva Mihovljan iz Međimurja zapjevali su za Dnevnik Nove TV poznatu međimursku narodnu pjesmu "Mamica su štrukle pekli" i za to će ZAMP-u morati platiti 300 kuna plus PDV.

Na ovu nelogičnost upozorava Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan, koji kaže da ovu naknadu moraju plaćati već oko tri godine.

"Naknadu plaćamo mi zbog toga što ste vi sada gosti. U bilo kojem slučaju plaća organizator, u ovom slučaju izvođenje ovih pjesama plaćamo mi", kaže Kočila koji smatra da se autorska naknada za izvođenje tradicionalnih narodnih pjesama ne bi smjela plaćati.

Te su pučke popjevke narodne, dakle one nisu ničije. Nitko ih nema pravo svojatati i nitko ih nema pravo naplaćivati. One su jedino od naroda, proizašle su od naroda i one su narodsko blago i zbog toga si nitko ne smije uzimati pravo da ih se naplaćuje i da od njih uzima harač", kaže Kočila.

Sa zakonodavcem još nisu razgovarali iako su napravili skup potpore pučkoj popjevci. "Sada idemo prema Saboru, a ići ćemo i prema Vladi i Predsjednici Republike. Sakupljaju se potpisi peticije tako da se taj zakon jednostavno mora izmijeniti. On je previše nakaradan i treba ga pod hitno mijenjati", poručuje Kočila.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se