Ministar obrane Damir Krstičević i njegov poljski kolega Antonio Macierewicz, dogovorili su u Krakovu potpisivanje sporazuma o obrambenoj suradnji Hrvatske i Poljske.

Galerija


Ministri obrane Damir Krstičević i Antonio Macierewicz u Krakovu su potvrdili izvrsnu bilateralnu suradnju dviju zemalja i najavili potpisivanje sporazuma o unaprjeđenju obrambene suradnje u prvom kvartalu 2018. godine u nekoliko područja.

Vezani članci Hrvatski vojnik, ilustracija Dnevnik Nove TV otkriva novi skandal u oružanim snagama: Petorica pripadnika Hrvatske vojske pozitivna na drogu! Prijeti im nečasni otpust Damir Krstičević, ministar obrane (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Tko vrijedi - leti: Ministar Krstičević ne odustaje od borbenih aviona, kaže da su važni za gospodarski razvoj

Sporazum će se odnositi prvenstveno na suradnju obrambenih industrija, specijalnih snaga, zajedničkih vježbi i obuke poljskih i hrvatskih Oružanih snaga te na suradnji na području izobrazbe i edukacije pripadnika poljskih i hrvatskih oružanih snaga, priopćio je MORH, dodajući da je Poljska jedan od najznačajnijih europskih partnera i saveznika Hrvatskoj u području obrane.

"Ovaj posjet, kao i NATO misija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici u Poljskoj, potvrda je hrvatskog prijateljstva i solidarnosti s poljskim narodom. Sudjelovanje u ovoj misiji predstavlja potvrdu da je Hrvatska predana NATO saveznica", rekao je Krstičević, koji će u četvrtak posjetiti hrvatske vojnike u poljskoj bazi.

Krstičević je dodao da su Hrvatska i Poljska bratske zemlje koje dijele mnogo zajedničkih vrijednosti.

Macierewicz je zahvalio na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. "To je iskaz solidarnosti hrvatske vojske prema poljskom narodu. Suradnja kakvu Hrvatska i Poljska imaju primjer je izvrsne suradnje i model drugim državama kako treba surađivati“ rekao je Macierewicz.

Na sastanku se razgovaralo i o PESCO inicijativi Europske unije i mogućim zajedničkim projektima u okviru PESC-a, kojoj su Hrvatska i Poljska pristupile krajem ove godine.

Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvima nalaze se od 27. do 29. prosinca u službenom posjetu pripadnicima prvog Hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) u Republici Poljskoj i Republici Litvi.

U četvrtak 28. prosinca će se susresti s pripadnicima prvog Hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj na vojnom poligonu Bemowo Piskie Training Area.