Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronologija krize

Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je točno godinu dana otkako je osnivač Agrokora Ivica Todorić otišao sa čela tog prezaduženog koncerna, a kormilo preuzeo izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

U proteklih godinu dana kriza u Agrokoru izazivala je burne reakcije na domaćoj gospodarskoj i političkoj sceni jer je mogućnost stečaja najveće privatne kompanije u Hrvatskoj zaprijetila urušavanjem poslovanja brojnih malih, ali i velikih tvrtki, poljoprivrednih proizvođača, gubicima radnih mjesta...

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Ivica Todorić Za Dnevnik Nove TV "Predat ću tužbu protiv Plenkovića, Dalićke i cijele grupe Borg", najavio Todorić i otkrio hoće li zaista u politiku

Zbog toga se lani raspala vladajuća koalicija između HDZ-a i Mosta, najveći kreditor Agrokora ruski Sberbank podigao je niz tužbi, Ivica Todorić pobjegao je u London, a sve je kulminiralo nedavnom ostavkom Ante Ramljaka. No novi povjerenik Fabris Peruško uveo je Agrokor u mirnije vode, barem kako se trenutno čini.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u ponedjeljak je kazao kako su dobavljači na sastanku potvrdili nacrt prijedloga nagodbe, no nije želio govoriti koliki bi otpis potraživanja u Agrokoru mogao biti, kao ni koliki bi bio udio Sberbanka i VTB-a u vlasničkoj strukturi. To bi, kako je rekao, trebalo biti poznato na prezentaciji koju bi u utorak trebali održati premijer Andrej Plenković i izvanredna uprava Agrokora. Donosimo dotad sažeti prikaz eskalacije krize u koncernu.

Prve naznake problema

Korijeni krize zasigurno su niknuli prije više godina, no kako je taj koncern bio vrlo zatvoren za javnost, prve naznake problema pojavile su se u javnosti tek početkom 2017., kada je agencija Moody's snizila rejting Agrokora s B2 na B3, a vjerojatnost od bankrota s B1-PD na B3-PD. "Mišljenja smo da Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim zahtjevima za B2 rejting u svjetlu pogoršanja operativne izvedbe do koje je došlo u prvih devet mjeseci 2016.", objasnio je Moody's.

U veljači su se pak mogle pratiti špekulacije o mogućem preuzimanju Agrokora od strane ruskih banaka, pa i intervenciji države, analize o utjecaju krize na cijelo gospodarstvo, a uslijedio je i novi udarac Agrokoru iz Moody'sa – smanjeni su izgledi za rejting Agrokora iz stabilnih u negativne zbog, kako su poručili, neizvjesnosti koje pritišću Agrokorov kreditni profil. Nadalje, Moody's smatra da su Agrokorove obveze prema dobavljačima visoke za tu industriju, dosežu 16,2 milijarde kuna.

U ožujku je uslijedila bura na političkoj sceni nakon vijesti o sastanku premijera Plenkovića i Ivice Todorića, dok su cijene dionica Agrokorovih kompanija oštro pale nakon optužbi iz ruske VTB banke za nepravilnosti u poslovnim knjigama.

Bura na političkoj sceni u ožujku prerasla je u travnju u uragan nakon što se raspala vladajuća koalicija između HDZ-a i Mosta zbog sukoba oko ministra Zdravka Marića, dok je dio vjerovnika pokušao provesti svoj plan o kontroli nad Agrokorom, a Todorić "spremao kovčege".

Dana 10. travnja Vlada je donijela odluku da za izvanrednog povjerenika u Agrokoru predloži Antu Ramljaka. Potom ga je Trgovački sud u Zagrebu imenovao povjerenikom te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

I dok je svibanj obilježila kriza Vlade, u pozadini su se odvijali pregovori o novom kreditu Agrokoru i rješavanju problema dobavljača, a Ramljak je izvijestio da su dugovi Agrokora premašili 40 milijardi kuna.

Izvješća revizije i tjeralica za Ivicom Todorićem

Početak lipnja obilježila je ofenziva ruskih banaka koje su upozoravale na ulazak špekulativnih fondova u Agrokora, na političkoj sceni pokrenuto je pitanje gubitaka mirovinskih fondova, dok je Vlada ustvrdila da se situacija u Agrokoru stabilizira.

U srpnju je izvanredni povjerenik Agrokora Ramljak poručio da je stečaj izbjegnut, a postignut je i dogovor da će malim dobavljačima biti isplaćena sva stara dugovanja, dok se ministar financija Z. Marić ponovno našao na udaru zbog HBOR-ovog kredita Agrokorovim kompanijama.

U kolovozu nije bilo značajnijih zbivanja koja bi odredila daljnju sudbinu Agrokora, no bilo je to samo zatišje pred buru u rujnu, kada je Sberbank najavio tužbu, a Todorić napao Vladu putem bloga.

U listopadu su konačno objavljena izvješća revizije, koja su pokazala da je Agrokor u prethodnim godinama poslovao s velikim gubicima, da je bilo i računovodstvenih nepravilnosti, dok je policija uhitila 12 osoba osumnjičenih za nezakonitosti i pokrenula potragu za Ivicom Todorićem i njegovim sinovima.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je 21. listopada tjeralicu za Ivicom Todorićem protiv kojeg je određen istražni zatvor, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

Dan kasnije Ivica Todorić na svom je blogu poručio kako će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika".

U studenom se pokazalo da su dugovi Agrokora vjerovnicima i dobavljačima dosegnuli 58 milijardi kuna, u Londonu je uhićen, pa pušten na slobodu Ivica Todorić, koji se usprotivio izručenju Hrvatskoj, dok je saborsko istražno povjerenstvo počelo, a ubrzo i prestalo s radom.

Marica Vidaković simbolički poderala nagodbu

U prosincu je povjerenik u Agrokoru Ramljak predstavio nacrt strukture nagodbe, koji je izazvao oštre kritike dobavljača i manjinskih dioničara, dok je Ivica Todorić Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti lex Agrokora.

Dana 21. prosinca prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati.

"To će biti stav dobavljača", kazala je Vidaković nakon sastanka na kojem je Udruzi dobavljača predstavljen nacrt nagodbe. Dodala je da dobavljači ne podržavaju nacrt nagodbe jer stavlja u neravnopravni položaj vjerovnike Agrokora, odnosno Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.

U siječnju 2018. Trgovački sud donio je rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokora, dok je objava visokih naknada savjetnika u Agrokoru izazvala buru u javnosti i na političkoj sceni.

U veljači je povjerenik Ramljak podnio ostavku nakon prozivki zbog visokih savjetničkih naknada i angažmana njegove bivše tvrtke za savjetnika u Agrokoru, a oporba je najavila i prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Dana 27. veljače Vlada je na sjednici za novoga izvanrednog povjerenika u Agrokoru predložila Trgovačkom sudu u Zagrebu Fabrisa Peruška, člana Uprave Tiska, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber, savjetnicu izvanredne uprave za imovinski portfelj u Agrokoru.

U ožujku novi povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško održava niz sastanaka s dobavljačima i vjerovnicima, a veliki korak prema nagodbi postiže i sporazumom prema kojemu se Sberbank vraća u pregovore i odustaje od tužbi.

Dana 6. travnja Trgovački sud u Zagrebu produljio je rok za nagodbu u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom za daljnja tri mjeseca, do 10. srpnja. Prema obrazloženju, zahtjev za produljenje roka za nagodbu izvanredni povjerenik Peruško podnio je sudu "navodeći da su se vjerovnici sporazumjeli o bitnim sastojcima nagodbe, a dodatno vrijeme potrebno je radi usuglašavanja i dovršetka teksta nagodbe".

Ulazak ruskih banaka u vlasničku strukturu Agrokora

Dan kasnije premijer Plenković kazao je da buduća vlasnička struktura Agrokora, koja će imati ruske, američke, europske, domaće i razne druge vlasnike, u biti karakterizira globalno gospodarstvo.

To je kazao nakon napisa u medijima da je Agrokor procijenjen na 2,6 milijardi eura, a da će u novoj tvrtki, u koju će biti prebačena imovina kompanija, Sberbank imati oko 30 posto kompanije, dok će s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držati oko 44 posto dionica nove kompanije. Obvezničari Agrokora imat će od 23 do 25 posto kompanije, pri čemu će Knighthead Capital držati od 10 do 12 posto Agrokora. Domaće banke imat će oko 10 posto udjela, a dobavljači oko osam posto.

Na upit o ulasku ruskih investitora u vlasnički udjel Agrokora, Plenković je odgovorio: "Što se tiče geostrateških elemenata, nikada kao Vlada nismo imali rezerve prema bilo kojem investitoru koji će u Hrvatskoj poslovati sukladno propisima i standardima. Ima li teorija zavjera? Mislim da ne."

Pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB banka, između 30 i 46 posto, kazali su neki od čelnika stranaka vladajuće većine nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je izvanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.

Ivica Todorić u utorak bi pak trebao izaći pred sud u Londonu, gdje će početi dvodnevna rasprava o hrvatskom zahtjevu za izručenje. (Hina/D.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene