Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Druga godišnjica proglašenja UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav tzv. europske Amazone između Hrvatske i Mađarske proslavljena je danas u Križnici kod Pitomače "Velikim skokom" u Dravu stotinjak okupljenih skakača.


Drugu godišnjicu proslave Dana europske Amazone organizirala je svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode World Wild Fund for Nature (WWF), a zaključena je „Velikim skokom“, koji se održao devetu godinu za redom.

Vezani članci Stednja energije u Europi - 4 Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama" Požari - 4 Pakao u Francuskoj, požari divljaju posvuda: "Ne znate hoće li kuće biti tamo kad se vratite"

Danas u 15 sati, istovremeno su u rijeke skočile tisuće ljudi diljem Europe te time poručili da „žive rijeke i vlažna područja imaju veliku ekološku vrijednost, za razliku od beživotnih kanala koji služe samo kao plovni putevi ili za proizvodnju električne energije“, istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF-a.

Podsjetila je da je UNESCO prije dvije godine proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj, te istaknula kako WWF ulaže napore da se on proglasi i u Austriji, Sloveniji i Srbiji, koja je prošle godine predala nominaciju UNESCO-u.

Počinje rušenje bespravnih kuća na obali Drave

Stanovnici uz Muru, Dravu i Dunav diljem Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije, kroz koje se protežu te rijeke, istovremeno su danas u 15 sati skočili u te rijeke. U Hrvatskoj je WWF u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije, općinom Pitomača te Virovitičko-podravskom županijom 2. rođendan europske Amazone proslavio na Dravi i njenoj obali u Križnici.

Uz „Veliki skok“ u Dravu te vožnju kanuima i čamcima za posjetitelje, a posebno one najmlađe, bio je priređen i bogat eko-edukativni i kulturno-zabavni program. WWF-ov zabavno edukativni kamion „Vodene turneje“, koji već nekoliko tjedana putuje regijom, zaustavio se ovom prilikom u Križnici. Uz kamion su bile postavljene brojne igre i kvizovi znanja za djecu i odrasle, kroz koje su uz zabavu mogli naučiti i zašto je važno očuvati rijeke.

Prvi rođendan uspostave Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i prvi Dan europske Amazone bio je održan prošle godine u Legradu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju