Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Krizni eko stožer traži da ministar Zmajlović ukine dozvolu za Marišćinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Kriznog eko stožera Marišćina pozvali su danas ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da odmah ukine dozvolu za dovoz i zatrpavanje smeća u kazete na Marišćini i da ukine odluke iz područja gospodarenja otpadom u vezi s centrom za gospodarenje otpadom Marišćina.

U priopćenju traže da se koncept gospodarenja otpadom na osnovi tehnologije mehaničko-biološke obrade prenamijeni u ekološki sustav gospodarenja na osnovi odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima.

Krizni eko stožer zahtijeva da Zmajlović do tada zatraži i nadzire provedbu nove ekološke studije za Marišćinu , koju je, navode, obećao župan Vidoje Vujić, te da zakaže sastanak s članovima stožera.

‘Ukoliko se ministar ponovno ogluši na naš poziv, pojačati ćemo pritisak kroz EU komisiju u kontroli starih i novih sufinanciranih projekata te pravnim djelovanjem koristeći sva sredstva europskog pravnog sustava’, stoji u priopćenju.

U priopćenju se iz stožera pitaju kako je moguće da ministar ‘nonšalantno gleda na cijelu sliku ekološke bahatosti koja vlada u našoj zemlji dok se građani bune i traže da im se zaštiti njihovo ustavno pravo na zdrav okoliš?’ Također pitaju je li ‘u nadležnosti ministra da konzumente cigareta proziva kao uzročnike negativnijeg utjecaja na okolinu nego što je to slučaj koncentracije benzena rafinerija nafte, koja djeluje na građane Slavonskog Broda ili u blizini Urinja?’

U nastavku stoji da je ‘ takva izjava za jednog ministra zaštite okoliša u najmanju ruku sramotna i ponižavajuća za područja pogođena onečišćenjem te navode i ‘izjavu pomoćnika ministra Gorana Heffera koji objašnjenje velike koncentracije benzena na području Marišćine pronalazi u automotodromu Grobnik, koji je više od 15 km udaljen od mjesta mjerenja.’

‘Za takve nepromišljene i neozbiljne izjave, očekujemo javnu ispriku ministra Zmajlovića i njegovog zamjenika u ime ministarstva, svim građanima Hrvatske’, stoji u priopćenju.

U njemu se među ostalim navodi da Zmajlović ignorira ozbiljnost ekoloških prijetnja u državi i zahtjeve i upite Kriznog eko stožera, da građanske prosvjede medijski banalizira, a požuruje državne, županijske i lokalne uprave na munjevito i nekontrolirano izdavanje dozvola, kako bi se privremeno ‘ugasila vatra’ na jednom odlagalištu - Viševcu, ‘stvrajući plodno tlo za novi ekocid na Marišćini.’

Krizni eko stožer još je naveo da ministar izdaje pozitivna mišljenja na sve ekološki rizične projekte unatoč sumnji Europske komisije o neispravno provedenim ekološkim studijama, da ne mari što lokalna vlast ‘otpisuje’ izvore vode u okolici Marišćine, ne brine za zdravlje građana, da ne mari što monitoring zraka ondje potvrđuje svakog drugog dana pojačano onečišćenje zraka te da ga ne zanima što se neobrađeno smeće istresa u tlo na Marišćini, kao ni to da bi posljedice mogle biti znatne kazne od EU. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed zbog otpada Mnogi spas vide u prodaji nekretnine, ali... : "Tko bi ju kupio, mislim nije nitko lud doći ovdje živjeti“ Jelena Martinović i Katarina Jusić Trpe godinama Mještani opet u smradu s Marišćine: "Ja ovdje više ne želim živjeti. Mi po Ustavu imamo pravo na čisti zrak, a ovdje se osjećamo kao zatvorenici"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene