Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trpe godinama

Mještani opet u smradu s Marišćine: "Ja ovdje više ne želim živjeti. Mi po Ustavu imamo pravo na čisti zrak, a ovdje se osjećamo kao zatvorenici"

Jelena Martinović i Katarina Jusić
Jelena Martinović i Katarina Jusić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marinšćina - 1 Marinšćina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marinšćina - 2 Marinšćina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jelena Martinović i Katarina Jusić Jelena Martinović i Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed zbog Marinšćine Prosvjed zbog Marinšćine Foto: DNEVNIK.hr +0 Jelena Martinović Galerija 1/5 >>
Stanovnici općine Viškovo i dalje traže zatvaranje Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Kažu da je smrad nesnosan.

Mještani opet u smradu s Marišćine. Blagdanska čarolija u općini Viškovo uz smrad koji mještane guši godinama. Nakon prosvjeda, ministar Ćorić obećao je riješiti problem, no deset mjeseci nakon toga ništa se nije riješilo.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Slika nije dostupna DORH u akciji Podnesen optužni prijedlog zbog smrada s Marišćine i Viševca

"Iscrpljuje to sve jako, ponajviše psihički jer čovjek počinje o svakakvim glupostima misliti, da se odseli, da gore napravi neku glupost", kaže Marin iz Marčelja.

"Kao da živite u smeću, ne znam kako da vam objasnim nije baš ugodno!", kaže Astrid iz Marčelja. Uz sve to, kažu, povišene su i vrijednosti štetnih čestica, pa udišu zrak druge kategorije.

"Mi smo zatražili ponovno, još jednom da ministar ispuni svoje obećanje i barem privremeno zatvori Marišćinu dok se ne sanira ovo odlagalište i dok smrad ne prestane", kaže Josip Begonja iz Eko stožera Marišćina.

Smrad u centru sanira se otplinjavanjem, ali ni to nije dovoljno.

Blagdani uz smrad

"Sad smo uveli i dnevno prekrivanje sa folijama, moramo pojačati sustav otplinjavanja, naš postojeći je preslab tako da ne uspijemo stvoriti potlak na cijeloj zoni tako da dio plina još izlazi van", otkriva Miodrag Šarac, direktor Eko plus. Iz općine Viškovo, jednog od suvlasnika tvrtke koja upravlja centrom, uz grad Rijeku i županiju, poručuju, glavni krivac smrada je biootpad.

"Činimo napore da osvijestimo lokalne samouprave što to znači uspostaviti sustav, koliko je bitno uspostaviti primarnu selekciju, odvajati otpad", napominje načelnica općine Viškovo Sanja Udović.

A da je baš to rješenje ovog višegodišnjeg problema vjeruju i u Ministarstvu zaštite okoliša, no mještani nakon 7 godina u smradu ni vjere ni strpljenja više nemaju.

Jelena Martinović mještanka je Marčelja. Ima sina od devet mjeseci i zbog smrada sa sinom ne može u šetnju.

Kaže kako prije šetnje mora izaći na balkon, samo kako bi provjerila može li do auta sa sinom da bi s njim išla u šetnju, ali u Kostrenu ili u Opatiju.

"To nije život, to je užas i katastrofa".

Strahuje od posljedica udisanja ovog zraka. "Imam sina od devet mjeseci. Da riskiram život i zdravlje svog djeteta? Ne pada mi na pamet. Zbog ovog smrada? Ja ovdje više ne želim živjeti. Mi po Ustavu imamo pravo na čisti zrak. Ovdje se osjećamo kao zatvorenici. Jedini način je da svi pobjegnemo".

Kaže i kako se stanovnici osjećaju izigrano jer im godinama obećavaju čisti zrak, a ništa se ne rješava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene