Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed zbog otpada

Mnogi spas vide u prodaji nekretnine, ali... : "Tko bi ju kupio, mislim nije nitko lud doći ovdje živjeti“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agoniji mještana općine Viškovo nema kraja. Zbog smrada s Centra za gospodarenje otpadom Marišćina koji ih guši gotovo cijelo desetljeće, ponovno su prosvjedovali. Njihov zahtjev je jasan, traže hitno zatvaranje centra. Na pitanja koliko je prosvjeda zbog ovog problema bilo do sada i vjeruju li mještani u rješenje problema odgovore je potražila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić koja je razgovarala s Marinom Martinovićem.

Ni sami prosvjednici ne znaju točan broj, ali kroz osam godina više od 50 puta prosvjedovali su za čisti zrak.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Prosvjed u Puli zbog smrada - 4 "Čist zrak, duga ljubav" Zbog smrada u Puli okupili se brojni građani: "Politika ne radi ništa, daju obećanja bez rezultata"

Za probleme s centrom građani krive općinu, županiju i na koncu državu koja im je dala dozvole, kaže Martinović.

Građani su čak pisali i predsjedniku države Zoranu Milanoviću koji im je odgovorio kako će pokušati nešto napraviti, ali nema ovlasti. Dok ostali odgovorni prebacuju odgovornost s resora na resor.

"Od spomenutih očekujemo da se dogovore i zatvore centar", ističe Martinović koji više ne uživa u životu na tom području.

"Dok sam bio mlađi, bilo je svježeg zraka. Svaku večer kada morate brinuti hoćete li otvoriti prozor, nema tog gušta kad strahujete svaki dan", zaključuje Martinović.

"Prevareni, izigrani i živimo na rubu ludila“

S transparentima u rukama, puni gorčine i ljutnje mještani općine Viškovo ponovno su upozorili na problem s kojim žive godinama.

"Prevareni, izigrani i živimo na rubu ludila“, kaže Dalibor iz Marčelja.

"Sa dvoje male djece doma da mu vi svaku večer objašnjavate da ne može bit vani jer da smrdi smeće. To nije normalan život“, smatra Natali.

Osim što im centar za gospodarenje otpadom smrdi, kažu, da ih i truje.

"Meni je najgore ujutro dok to smrdi, ja znam da smrdi da me truje, svoje dijete koje vodim u vrtić ispeljat van“, kaže Branimir iz Viškova.

Pa mnogi spas vide u prodaji nekretnine i selidbi iz naoko čiste i netaknute prirode. No, i tu postoji problem.

"Tko bi ju kupio za otići bilo gdje, mislim nije nitko lud doći ovdje živjeti“, kaže Marina iz Viškova.

Koliko su puta prosvjedovali ni sami ne znaju. Politika županije je, kažu, centar nametnula pa su danas na prosvjed organizatori pozvali lokalne političare i županijske vijećnike koji su prije dva dana jednoglasno odlučili od ministarstva tražiti zatvaranje centra.

"Nama su tu uvjeti života neizdrživi, ovako se više ne ide, Marišćina se mora zatvoriti, a ministar mora naći alternative i novi način zbrinjavanja otpada“, kaže Davorka Simčić, organizatorica prosvjeda.

Od ovakvog centra strahuju i Zagrepčani, pa su podržali "kolege po smeću".

"Ovakav centar ne rješava smeće, smeće ne nestaje“, kaže Tomislav Čolakić iz Udruge Eko Zagreb.

S Marišćine uvjeravaju da smrad polako nestaje. Manje je i prekoračenja sumporovodika. Centar, kaže direktor, ne truje ni radnike ni mještane koji mogu pomoći u rješavanju problema.

"Na način da recikliraju i odvajaju otpad da čim manje otpada dolazi na Marišćinu“, kaže Miodrag Šarac, direktor Eko Plusa d. d.. Čiju je okolišnu dozvolu Upravni sud u Rijeci dva puta poništio, a o žalbi Ministarstva odlučuje Visoki upravni sud. Za to vrijeme mještani usred prirode udišu zrak druge kategorije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene