Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza vlasti

Traže hitno raspisivanje izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni politički akteri pozvali su danas na raspisivanje novih izbora.

Hrvatski laburisti – Stranka rada poziva parlamentarnu većinu da što prije donese odluku o samoraspuštanju Hrvatskoga sabora, a predsjednicu Republike Hrvatske da u što kraćem roku raspiše izvanredne izbore, već prije ljeta, priopćeno je u subotu iz te stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna johnson uskoro bivši? Novi šok za premijera! I treći ministar dao ostavku, stranka mu okreće leđa: "On treba otići..." Slika nije dostupna predstavljeni i nositelji lista Koalicija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti predstavila program "10 izazova i 10 rješenja"

Laburisti podsjećaju na članak 1. Ustava Republike Hrvatske koji kaže da "u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu" te zbog dobrobiti naroda, društva i države zahtijevaju hitno raspisivanje izbora "bez uzaludnih, na propast osuđenih pokušaja preslagivanja u Saboru", koji bi, smatraju, doveli do još opasnije političke krize.

"Umjesto mrcvarenja, ponižavanja i vrijeđanja zdravog razuma građana, što se u aktualnom grabežu za vlast u redovima vladajućih pokušava podvesti pod uobičajene i poštene demokratske procese", treba građanima dati priliku da izaberu novo vodstvo države, "u nadi da neće ponoviti ovu kardinalnu grešku", smatraju Laburisti.

Trenutačna, a faktički nepostojeća Vlada, u manje od pet mjeseci takozvanog rada državu je dovela do potpune blokade i nefunkcionalnosti, dramatičnog ugrožavanja međunarodnog ugleda Hrvatske i vrlo konkretnih financijskih posljedica, ističe se u priopćenju.

"U kaosu koji je proizvela vlast Domoljubne koalicije i Mosta, sva je energija usmjerena na međusobne obračune, na što je prebačen i fokus javnosti, dok, istodobno, ispod radara, u sumnjivim i nedorečenim procedurama prolaze krucijalne odluke poput prodaje Končara ili smjene uprava u tvrtkama u državnom vlasništvu bez odluka Vlade. Korištenje prljavih obavještajnih metoda u sukobima između vladajućih da i ne spominjemo", kaže se u priopćenju Središnjeg ureda Hrvatskih laburista - stranke rada.

Rusak: Izbori su možda najbolje rješenje

Nezavisna saborska zastupnica Gordana Rusak izjavila je da je ona za to da se ova situacija što prije riješi na koji god način te ocijenila kako su novi izbori možda najbolje rješenje u ovom trenutku.

"Ja sam za to, kada bi se mene pitalo da se ta situacija što prije riješi, na koji god način. Ova agonija ne može trajati", rekla je Rusak.

Na pitanje je li ona za nove izbore, Rusak je rekla da su izbori također jedno od legitimnih, možda i najboljih rješenja u ovom trenutku.

GONG pozvao Sabor na samoraspuštanje

I GONG je zatražio da se izbori raspišu već u pondjeljak.  'Trebamo si priznati, a posebno oni koje vode zemlju kao i opozicijske stranke, da ovo više ovako ne ide. Cijela Europa govori o demokratskom nazadovanju Hrvatske, a građani čekaju rješavanje problema. I Milanović i Karamarko imaju najveću odgovornost, jer imaju dovoljan broj ruku za samoraspuštanje", rekao je Dragan Zelić.

HNS: Potrebno je raspustiti Sabor

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a smatra da treba raspisati prijevreme izbore izjavivši da bi 'vrbovanje' i potkupljivanje zastupnika radi preslagivanja nove saborske većine bilo 'kazneno djelo'.

'U Saboru se jučer dogodila dobra stvar - izabrali smo ustavne suce i sada možemo ići na izbore te je potrebno raspustiti Sabor i Vladu i raspisati prijevremene izbore, jer vladajuća koalicija je u posljednjih sedam mjeseci paralizirala Republiku Hrvatsku,' rekao je Vrdoljak u petak na konferenciji za novinare u Splitu. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene