Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek lošiji od Europe

Kriza djeluje i na vozače: 21 posto manje mrtvih na cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da financijska kriza spašava živote na hrvatskim cestama. Stotinu je manje smrtno stradalih u prometu u 2009. godini nego u istome razdoblju prošle godine. Ali, hrvatske su ceste i dalje dosta opasnije od europskih.

9-godišnji dječak i 13-djevojčica, u dva odvojena slučaja u razmaku od nekoliko sati, teško su ozlijeđeni. U zagrebačkom naselju Siget na njih je naletio divlji vozač i pobjegao, a policija moli za pomoć svjedoka. Unatoč ovakvim slučajevima gotovo svakodnevno, hrvatske ceste ove godine bilježe puno manje nesreća.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije

Kriza je, čini se, prisilila Hrvate na oprezniju vožnju. 21,2 posto manje poginulih je u prvih osam mjeseci 2009-e nego u istom razdoblju prošle godine. 'Teško je procijeniti točno što sve djeluje na ovo poboljšanje od 20 posto, dominantan je utjecaj krize, međutim i utjecaj novog zakona se također ne može zanemariti', objasnio nam je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Prema izvješću svjetske zdravstvene organizacije Hrvatske ceste sigurnije su od onih u SAD-u. Na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj je 13.6 poginulih na cestama, dok je u SAD-u 13.9. No, teško da nas ove brojke mogu utješiti, prosjek u zemljama Europske Unije kreće se između 7 i 8 poginulih na sto tisuća stanovnika. 'To je prvenstveno stoga što je prometna kultura kod nas vrlo loša i vozači ne staju na pješačkom prijelazu, svaki motociklist krši prometne propise i vozi prebrzo', zaključio je Marušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene