Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se da financijska kriza spašava živote na hrvatskim cestama. Stotinu je manje smrtno stradalih u prometu u 2009. godini nego u istome razdoblju prošle godine. Ali, hrvatske su ceste i dalje dosta opasnije od europskih.


9-godišnji dječak i 13-djevojčica, u dva odvojena slučaja u razmaku od nekoliko sati, teško su ozlijeđeni. U zagrebačkom naselju Siget na njih je naletio divlji vozač i pobjegao, a policija moli za pomoć svjedoka. Unatoč ovakvim slučajevima gotovo svakodnevno, hrvatske ceste ove godine bilježe puno manje nesreća.

Vezani članci Hrvatska puna turista FOTOGALERIJA Čovjek na čovjeku: u Hrvatskoj više od milijun turista Fail ''Majmune, tko ti je dao vozačku?!'' Takvu bahatost u prometu treba najoštrije kazniti

Kriza je, čini se, prisilila Hrvate na oprezniju vožnju. 21,2 posto manje poginulih je u prvih osam mjeseci 2009-e nego u istom razdoblju prošle godine. 'Teško je procijeniti točno što sve djeluje na ovo poboljšanje od 20 posto, dominantan je utjecaj krize, međutim i utjecaj novog zakona se također ne može zanemariti', objasnio nam je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Prema izvješću svjetske zdravstvene organizacije Hrvatske ceste sigurnije su od onih u SAD-u. Na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj je 13.6 poginulih na cestama, dok je u SAD-u 13.9. No, teško da nas ove brojke mogu utješiti, prosjek u zemljama Europske Unije kreće se između 7 i 8 poginulih na sto tisuća stanovnika. 'To je prvenstveno stoga što je prometna kultura kod nas vrlo loša i vozači ne staju na pješačkom prijelazu, svaki motociklist krši prometne propise i vozi prebrzo', zaključio je Marušić.