Novac, ilustracija
Novac, ilustracija Foto: Igor Soban

Prva rješenja za povrat poreza 2022. trebala bi stići početkom svibnja. Stanje se može provjeriti u sustavu e-Građani prije nego što dođe fizička obavijest.


Čim Porezna utvrdi godišnji porez i donese rješenje, na vašoj porezno-knjigovodstvenoj kartici u sustavu e-Građani evidentira se stanje, pa možete vidjeti koliko povrata ćete dobiti odnosno koliko ste dužni platiti ako vam je utvrđena razlika.

Za većinu građana, one koji ostvaruju primanja kroz plaće, mirovine i drugi dohodak (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu), godišnji porez na dohodak utvrđuje Porezna uprava u posebnom postupku na osnovi dostupnih podataka o ostvarenom dohotku.

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza na dohodak koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini od 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni u dobi od 26 do 30 godina.

Kune, ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Ferberzar) Što je neto, a što bruto plaća?

Bankovne kartice, ilustracija Uskoro novi zakon: DORH, carina, Porezna i policija će vidjeti sve bankovne račune građana i tvrtki?

Prva rješenja bit će poslana poreznim obveznicima već 2. svibnja. Krajnji rok propisan zakonom za njihovo izdavanje je 30. lipnja.

Oni koji očekuju povrat poreza novac će na svoje račune dobiti ubrzo nakon što im na kućnu adresu stigne rješenje iz Porezne uprave.

Više o povratu poreza pročitajte OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju