Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Privremeno rješenje kojim je fiksiran tečaj franka istječe krajem siječnja 2016. godine, pa se očekuje konačno rješenje za građane zadužene u švicarskim francima.


Kako javlja Jutarnji list, a pozivaju se na neslužbene izvore iz Vlade, u Banskim dvorima ubrzano se priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita.

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate Slika nije dostupna Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

Prema pisanju tog dnevnog lista Vladin prijedlog, uskoro bi trebao biti na jednoj od sjednica Vlade, bit će takav da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u eurima. Navodno je plan da se posebnim zakonskim rješenjem, koje priprema ministar financija Boris Lalovac, omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u eure. I to svih kredita, ne samo stambenih. S tom bi se konverzijom, navodno, istovremeno izračunao i dio glavnice kredita koji bi se otpisao.

TUŽBE PROTIV BANAKA Do sada pokrenuto 2000 parnica - Od 15 presuda, 11 u korist dužnika

U Jutarnjem listu objašnjavaju, kako to znači da bi netko, tko je npr. 2005. digao kredit u švicarskim francima,  moći taj kredit pretvoriti u eure po kamatnoj stopi koja je tog dana vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima i taj bi se onda iznos otpisao u dijelu glavnice kredita. Trošak takve konverzije i otpisa dijela glavnice, tvrde u tom dnevnom listu, u cijelosti bi išao na teret banaka. No navodno je Vlada, svjesna da će ovo izazvati ogromno nezadovoljstvo kod bankara, spremna gubitke banaka, zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure, kompenzirati priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju