Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo jedna pravomoćna

TUŽBE PROTIV BANAKA Do sada pokrenuto 2000 parnica - Od 15 presuda, 11 u korist dužnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnici su dosad pokrenuli oko 2000 parnica. Od 15 presuda, 11 ih je u korist dužnika, zasad samo jedna pravomoćna. U četiri slučaja presuđeno je u korist banaka.

Udruga Franak traži od Sabora da osnuje istražno povjerenstvo kako bi dobili podatke je li Hrvatska narodna banka pogodovala bankarskom lobiju. Žele odgovor - na temelju čega su banke odobravale kredit u švicarskim francima i koliko su se one same zadužile u toj valuti? U međuvremenu, sve se više dužnika odlučuje na pojedinačne, privatne tužbe protiv banaka, pa je zasad parnicu pokrenulo njih oko 2 tisuće.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Zbog dva kredita u švicarcima Marina kreće s tužbom protiv banke. Traži 70 tisuća kuna preplaćenih kamata.

'To je ona stvar koja mene najviše muči, znate kad dignete tužbu kao prvo trebaju vam određeni novci za dizanje tužbe, isto tako vam trebaju novci za sudskog vještaka', kazala je Marina Soko.

'Banke su nepravedno naplatile 13 milijardi kuna od dužnika u 'švicarcima''

A tu su i troškovi za odvjetnika i sudske pristojbe - ukupno mogu premašiti i deset tisuća kuna.'Što se tiče pravde na mojoj strani ona će biti djelomična jer se radi samo o kamatama, vjerujem da će tako bilo koji sud presuditi s obzirom na odluku Vrhovnog suda', dodaje Soko.

Dužnici su dosad pokrenuli oko 2000 parnica. Od 15 presuda, 11 ih je u korist dužnika, zasad samo jedna pravomoćna. U četiri slučaja presuđeno je u korist banaka. Prva presuda u Gospiću, donesena nakon odluke Vrhovnog suda daje nadu i drugima.

'Prema ovoj sudskoj praksi sudovi priznaju da je podnošenjem kolektivne tužbe došlo do prekida zastare, a to je ono što je zapravo u korist potrošača', Dijana Kladar, odvjetnica društva Potrošač.

Kod ovakvih parnica, sudski postupak, čini se, ne traje predugo.

'Po ovim presudama koje imamo trenutno donesene tu je zapravo vrlo brzo su se postupci završavali bila su tri ročišta i to je išlo relativno brzo', dodaje Kladar.

Nade se polažu i u ustavnu tužbu udruge Franak koja sad od Sabora traži istragu Hrvatske narodne banke.

'Da vidi koliko su se banke stvarno zadužile u švicarskim francima, koji je iznos, što se dešavalo sa iznosima koji nemaju pokriće, to je nešto što Hrvatska narodna banka skriva', kazao je Božo Ivošević iz udruge Franak.

Zato od Sabora očekuju da osnuje istražno povjerenstvo. A nakon kaznenih prijava protiv banaka i guvernera spremaju se i na sastanak u Uskok.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene