Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završetak pregovora

Kosor: Ulaskom u EU Hrvatska se vraća kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završetkom pregovora i ulaskom u EU hrvatski se narod vraća kući, jer se doista osjećamo kao da pripadamo tom civilizacijskom krugu rekla je u Katowicama hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Predsjednica Vlade to je rekla u govoru na početku trećeg Europskog gospodarskog kongresa na koji je pozvana kao posebna gošća, uz predsjednike vlada triju zemalja Višegradske skupine, mađarskog Viktora Orbana, češkog Petra Nečasa i poljskog Donalda Tuska te predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka.

'Želim da velikim pljeskom pozdravite našu posebnu gošću, predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor kojoj i na ovaj način poručujemo da je Hrvatska za nas već članica EU i da samo čekamo da se to službeno potpiše' rekao je na otvorenju trodnevne konferencije domaćin, poljski premijer Tusk predstavljajući nazočnima hrvatsku premijerku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

>> Kosor od Poljske očekuje potporu na europskom putu

Kosor je govoru istaknula kako je Hrvatska dovršila golemi posao ispunivši više od 120 mjerila i da će u EU ući spremna i od prvog dana članstva biti ravnopravan i pouzdan partner ostalim članicama. 'To nam sve pruža optimizam da ćemo, kad uđemo u EU biti ne samo punopravna već i ravnopravna članica Unije' rekla je Kosor. Hrvatska s punim pravom očekuje dovršetak pregovora do kraja lipnja zato što očekuje rezultate nakon dugih godina pregovaranja, ali bi završetak pregovora, po premijerkinim riječima, bio i poseban dar hrvatskom narodu koji 25. lipnja slavi 20. obljetnicu državne neovisnosti.

Usporedno s nastojanjima da dovrši pregovore, koji su trenutačno najvažniji projekt hrvatske Vlade, Kosor je istaknula kako Vlada nastoji Hrvatsku dodatno gospodarski ojačati kako bi bila snažnija i kao članica Unije. U govoru je istaknula komparativne prirodne prednosti koje Hrvatska ima, osobito goleme količine pitke vode, kao i mogućnost proizvodnje ekološki poljoprivrednih proizvoda te Jadransko more, ali osobito je istaknula geostrateški položaj države zbog kojeg već ima ulogu u energetskom povezivanju europskog sjevera i juga, a u buduće će imati i veći. U tu je svrhu, rekla je nazočnima Kosor hrvatska Vlada predložila 18 energetskih projekata koji će, ako se realiziraju u potpunosti, vrijediti četiri milijarde kuna.

Ulazak Hrvatske u Uniju bit će od koristi i samoj EU, pa i zbog doprinosa koji će stabilizaciji i sigurnosti cijele regije jugoistočne europe dati to članstvo. Zahvalivši se trima premijerima na potpori koju su njihove zemlje sustavno davale Hrvatskoj u ulasku u EU Kosor je rekla da će Hrvatska nakon ulaska u Uniju idućih godina biti onakva kakve su prema njoj bile Češka, Mađarska i Poljska- dobrohotna, uz puno potpore i želje da sa zemljama koje žele ući u EU podjeli svoja znanja. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene