Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera?

Je li bivša hrvatska premijerka bila prisluškivana? Sanaderova obrana tvrdi da ima njezine SMS poruke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša premijerka Jadranka Kosor odgovorila na optužbe Sanaderove obrane

Bivša premijerka Jadranka Kosor kazala je danas da prvi put čuje za dokument koji navodno dokazuju njenu komunikaciju s Državnim odvjetništvom (DORH) i navodne pritiske da se njen prethodnik Ivo Sanader procesuira, ističući kako će od nadležnih institucija zatražiti da istraže o čemu je riječ.

Pročitajte i ovo Izvješće o radu tužiteljstva, ilustracija - 6 Pokazalo novo izvješće Afera puno, a tužitelja malo: DORH troši stotine tisuća kuna na natječaje na koje se nitko ne javlja Slika nije dostupna DORH o slučaju Mamić 'Odvjetnici su u svom izlaganju iznijeli niz neistina i optužbi na rad USKOK-a'

'Prvi put čujem za takvu vrstu dokumenata, jako ću se potruditi da doznam istinu o tome, jer ako je to točno i ako postoji neki dokument u vrijeme dok sam bila premijerka, onda bi to značilo da sam neovlašteno prisluškivana i praćena i to se mora izvesti na čistac', rekla je Kosor novinarima.

>> Mirjana, Petra i Bruna svjedočit će o podrijetlu imovine obitelji Sanader

Novinari su, naime, prenijeli da je u dokumentima za koje je obrana bivšeg premijera Ive Sanadera tražila da uđu u spis kao dokaz, i policijski 'rezime' o komunikaciji Jadranke Kosor s Državnim odvjetništvom i Mladenom Bajićem, koji uz ispis telefonskih brojeva koje je kontaktirala ima i sadržaj komunikacije s DORH-om.

'O tome ću govoriti kad saznam detalje. Ovo je prvi puta da nešto takvo čujem', uzvratila je Kosor na upit je li u premijersko doba sumnjala da ju netko prisluškuje.

'Ali jako je zanimljivo to što prvi puta čujem, i svakako ću tražiti od svih nadležnih institucija da se to do kraja istraži, jer to je naravno samo po sebi kazneno djelo', poručila je bivša premijerka.

Ponovila je da su kontakti s Državnim odvjetništvom javno poznati.

'Sastali smo se nekoliko desetaka puta u Vladi vezano za Poglavlje 23 (pregovora o ulasku Hrvatske u EU), ti sastanci nisu bili tajni, nitko nije ulazio na sporedni ulaz', navela je bivša premijerka.

Ponovila je i da kao premijerka nije izdavala i nije mogla izdavati naloge za progon bilo koga, ali i da nije pristala na određene vrste pritisaka da sa pozicije svoje moći sprječava bilo kakvu istragu, prema bilo kome.

Zagrebački Županijski sud danas nije prihvatio prijedlog Sanaderove obrane da tezu o političkom progonu dokažu dokumentima iz kojih proizlazi da je Jadranka Kosor tužiteljstvu slala svjedoke koji su teretili bivšeg premijera.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je riječ o dokumentima koji dokazuju da je nekada najmoćniji hrvatski političar žrtva progona svoje nasljednice jer se u njima nalaze i podaci o kontaktima Jadranke Kosor s tužiteljstvom. 'Kosor je slala u tužiteljstvo ljude koji su je izvještavali koliko su natočili Sanaderu. To je vrlo relevantan dokaz, ako ne za ovaj sud, onda za onaj u Strasbourgu', kazao je Prodanović. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene