Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka poručuje

Kosor: Svaki grad, općina i županija mora voditi populacijsku politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor popodne je otvarajući dječji vrtić u Pastoralnom centru sv. Anastazije u solinskome naselju Sv. Kaji pozvala sve gradove, općine i županije u Hrvatskoj na populacijsku, pronatalitetnu politiku.

Otvoreni dječji vrtić je sedamnaesti u Solinu, a po premijerkinim riječima, to je dokaz da u tom gradu ima sve više djece za koju treba graditi vrtiće. 'To je dio populacijske politike i vlade, a mora biti i svakog grada, općine i županije', istaknula je Kosor. Po njezinim riječima, vlada je u pronatalitetnoj politici provela mnoge mjere - od delimitiranih rodiljnih naknada za majke koje rade, ali i rodiljnih naknada za majke koje ne rade i nikad neće raditi, do pronatalitetnih dodataka u sustavu za doplatke za svako treće i četvrto dijete.

'U tu (pronatalitetnu) sliku mora uložiti svaki grad, općina i županija', dodala je premijerka. Solinski gradonačelnik Blaženko Boban naglasio je da je Solin 'najmlađi grad' u Hrvatskoj jer mu je prosjek 'starosti žitelja 34 godine', a odnos, to jest indeks rođenih i umrlih je 2,4 u korist novorođenih, što znači da na jednu umrlu osobu ima 2,4 novorođenčadi. Osim toga, u posljednjem desetljeću broj stanovnika u Solinu povećao se za jednu trećinu - pretežito mladih, dodao je.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić istaknuo je blagoslivljajući novootvoreni dječiji vrtić kako smo u Hrvatskoj prije desetak godina 'upali u populacijsku recesiju'. Dodao je kako vjeruje da se nepovoljno populacijsko stanje sada popravlja.

Premijerka se danas u Splitu sastala s ravnateljima županijskih turističkih zajednica uz obalu i ravnateljima predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Tom je prigodom najavila da će vlada najkasnije za dva do tri tjedna na dnevni red staviti prijedlog programa za turističku sezonu 2012. te je izrazila zadovoljstvo turističkim podatcima za prvih osam mjeseci ove godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Pucnjava u Solinu - 5 Nije bio prepad? FOTO/VIDEO Operiran muškarac kojem su u Solinu propucane noge: Utvrđuje se motiv pucnjave

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene