Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor popodne je otvarajući dječji vrtić u Pastoralnom centru sv. Anastazije u solinskome naselju Sv. Kaji pozvala sve gradove, općine i županije u Hrvatskoj na populacijsku, pronatalitetnu politiku.


Otvoreni dječji vrtić je sedamnaesti u Solinu, a po premijerkinim riječima, to je dokaz da u tom gradu ima sve više djece za koju treba graditi vrtiće. 'To je dio populacijske politike i vlade, a mora biti i svakog grada, općine i županije', istaknula je Kosor. Po njezinim riječima, vlada je u pronatalitetnoj politici provela mnoge mjere - od delimitiranih rodiljnih naknada za majke koje rade, ali i rodiljnih naknada za majke koje ne rade i nikad neće raditi, do pronatalitetnih dodataka u sustavu za doplatke za svako treće i četvrto dijete.

'U tu (pronatalitetnu) sliku mora uložiti svaki grad, općina i županija', dodala je premijerka. Solinski gradonačelnik Blaženko Boban naglasio je da je Solin 'najmlađi grad' u Hrvatskoj jer mu je prosjek 'starosti žitelja 34 godine', a odnos, to jest indeks rođenih i umrlih je 2,4 u korist novorođenih, što znači da na jednu umrlu osobu ima 2,4 novorođenčadi. Osim toga, u posljednjem desetljeću broj stanovnika u Solinu povećao se za jednu trećinu - pretežito mladih, dodao je.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić istaknuo je blagoslivljajući novootvoreni dječiji vrtić kako smo u Hrvatskoj prije desetak godina 'upali u populacijsku recesiju'. Dodao je kako vjeruje da se nepovoljno populacijsko stanje sada popravlja.

Premijerka se danas u Splitu sastala s ravnateljima županijskih turističkih zajednica uz obalu i ravnateljima predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Tom je prigodom najavila da će vlada najkasnije za dva do tri tjedna na dnevni red staviti prijedlog programa za turističku sezonu 2012. te je izrazila zadovoljstvo turističkim podatcima za prvih osam mjeseci ove godine. (Hina)

Vezani članci Predsjenik Milanović uručio odlikovanje Jadranki Kosor - 1 Milanović odlikovao Jadranku Kosor za doprinos ugledu Hrvatske: "Niste se dali slomiti. Igrali ste pošteno i posao ste nepristrano odradili do kraja" Jadranka Kosor Jadranka Kosor nije bila na ručku s Macronom: "Pozvan je Zlatko Dalić koji je izgubio od Francuske 2018. u Moskvi"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju