Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno za oporavak

Kosor pozvala sindikate natrag u GSV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, otvarajući u Šibeniku 14. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, pozvala je sindikate, čije su središnjice jučer objavile izlazak iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), da se vrate u to vijeće kako bi zajedno sa Vladom i Hrvatskom udrugom poslodavaca doprinijeli gospodarskom oporavku Hrvatske.

'Kad se govori o gospodarskom oporavku Republike Hrvatske ništa se neće i ne može rješiti na ulici. Sve se može i hoće riješiti zajedničkim razgovorom te potporom programu gospodarskog oporavka i provedbom svih mjera tog programa', istaknula je premijerka Kosor. Kazala je da Vlada ima dobrih prijedloga za unaprijeđenje socijalnog dijaloga sa sindikatima.

Pročitajte i ovo Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 1 Sekunda do katastrofe Ekocid na jednom od najljepših jadranskih otoka: "Evo, otok ljubavi. Muhe nas jedu, smrad se čuje..." Slika nije dostupna Odgođena rasprava o prijedlogu zakona o trgovini

U izjavi novinarima premijerka Kosor je, ponavljajući poziv sindikalnim središnjicama da se vrate u GSV, istaknula kako su ona i Vlada spremni na dijalog sa sindikatima i za sklapanje sporazuma o socijalnom partnerstvu u vrijeme gospodarske krize koji je ponuđen prije gotovo dvije godine, ali ga, kako je rekla, sindikati na žalost tada nisu prihvatili. 'Nije kasno ni sada potpisati sporazum te pozivam sindikate da daju svoje prijedloge što bi oni htjeli unijeti u taj sporazum, dakle koje mjere predlažu', kazala je Kosor.

>> Kalmeta: Sever je tašt, zato ne sudjeluju u radu GSV-a

Na upit može li Vlada 'malo popustiti' u dijelu koji se odnosi na kolektivne ugovore, premijerka je naglasila kako je važno promišljati da svim korisnicima državnog proračuna plaće stižu na vrijeme te da umirovljenici na vrijeme prime mirovine. Istaknula je kako Vlada smatra da je to cilj koji treba braniti kako se 'ne bi došlo u poziciju da nema za plaće, jer onda neće biti ni za koga'.

Krešimir Sever, čelnik Hrvatskih nezavisnih sindikata, premijerkin poziv je okarakterizirao kao odovor na njihov poziv. 'Mi smo javno uputili poziv premijerki Kosor da hitno primi sindikate i to bez predstavnika poslodavaca,' rekao je Sever za Dnevnik.hr.

Premijerkin poziv na sklapanje sporazuma o socijalnom partnerstvu Sever naziva pričom koja 'treba dobiti mesa'. Dodao je da su sindikati postupili osmišljeno i zajedničkim dogovorom. 'Preozbiljni smo ljudi za obećanja, svih pet središnjica zajedno odlučuje o toj temi s kojom ćemo zajednički izaći konkretno sa zaključcima,' izjavio je Sever te dodao da su sindnikati bili prepospustljivi. (Hina/A.E.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene