Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Taština Krešimira Severa'

Kalmeta: Sever je tašt, zato ne sudjeluju u radu GSV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar prometa Božidar Kalmeta kazao je danas da je odluka pet sindikalnih središnjica da neće sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća ishitrena, ustvrdio kako ne stoje razlozi koje sindikati navode za tu odluku, te ocijenio da je razlog 'taština Krešimira Severa'.

'Iznenađen sam tom jednom odlukom, mislim da je ishitrena, da nije pametna. Mislim da apsolutno ne stoje razlozi koje su naveli', kazao je Kalmeta novinarima nakon današnje sjednice Vlade i ocijenio kako sindikalni čelnici 'ne žele shvatiti kakvo je vrijeme, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi i svijetu'. Kalmeta obnaša dužnost predsjednika GSV-a, tripartitnog tijela u čijem radu sudjeluju Vlada, sindikati i poslodavci. Naglasio je da Zakon o radu (ZOR) još nije donesen te da to ne može biti razlog sindikalne odluke, kao što ne može biti razlog ni loš rad GSV-a.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

'GSV je radio jako dobro i i oni su to priznavali, a ZOR još nije donesen', rekao je. Upitan koji je onda razlog odluke sindikata da neće sudjelovati u radu GSV-a, ocijenio je da je to 'prvenstveno taština Krešimira Severa', čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS). 'To je prvenstveno taština Kreše Severa i jedno njegovo nezadovoljstvo ne znam čime, ali u svakom slučaju niti jednog opravdanog razloga za prestanak rada GSV-a nema', ustvrdio je Kalmeta.

Uz NHS, u Koordinaciji pet sindikalnih središnjica, koja je donijela odluku o nesudjelovanju u radu GSV-a su i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. Kalmeta je napomenuo da su sindikate na razgovor o izmjenama ZOR-a zvali i prošlog tjedna, na što se sindikalni čelnici, dodao je, nisu odazvali, te kazao da će ih na razgovor ponovno pozvati. Najavio je da bi taj razgovor na GSV-u trebao biti idućeg tjedna. 'Mi želimo to (izmjene ZOR-a) raspraviti', kazao je i dodao da neke pogodnosti koje su se mogle davati nekad, kad je BDP rastao pet-šest posto, danas jednostavno ne mogu egzistirati.

'I mi se moramo dogovoriti. Moramo se dogovoriti za ovu godinu kako neke stvari treba smanjiti', naglasio je. 'Ali oni (sindikalni čelnici) jednostavno to nisu htjeli. Ne žele podnijeti teret ove krize koji treba raspodijeliti na sve', dodao je. Događa se da opet pojedini čelnici ne mogu, nisu spremni i sposobni podnijeti odgovornost i kazati svom članstvu 'idemo to ove godine napraviti', ustvrdio je. 'Jer, što je alternativa, da oni tupe i dalje i inzistiraju na svemu što piše u kolektivnim ugovorima, ali onda možemo doći u situaciju da nema novca za plaće. Bolje je onda razgovarati da ove godine nema božićnice i regresa, ne dirajući plaće i ostale uvjete. Ili slijepo inzistirati 'hoćemo božićnicu, hoćemo regres i ove godine', kao da ne vide gdje živimo, kako živimo koja je situacija', ustvrdio je.

Upitan je li pravedno i prihvatljivo da se, zbog toga što se ne može raskinuti kolektivni ugovori za 250 tisuća ljudi kojima se plaća isplaćuje iz državnog proračuna, novim ZOR-om suspendiraju kolektivni ugovori za sve zaposlene, Kalmeta je odgovorio kako bi 'u najmanju ruku bilo neozbiljno govoriti o tome' jer ZOR još nije donesen već je u izradi i ponovio kako žele razgovarati sa sindikatima. Eventualni prestanak rada GSV-a smatra lošim događajem, prvenstveno za socijalno partnerstvo i za sve zaposlene. 'GSV je tijelo na kojem se doista raspravljalo sve ono što je od interesa za zaposlene', kazao je Kalmeta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene