Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regionalnu konferenciju o ulozi žena

Kosor: Gdje su moć i novac potrebno je više žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrebno je više žena tamo gdje su moć i novac, tamo gdje se stvarno odlučuje, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući večeras Regionalnu konferenciju o ulozi žena u ekonomskom rastu u Jugoistočnoj Europi.

Regionalnu inicijativu za unapređenje ženskog poduzetništva, na kojoj sudjeluje više od 170 poduzetnica iz osam zemalja Jugoistočne Europe, organizirala je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta u suradnji s američkim Ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada dijeli stajališta SAD-a o važnosti jačanja položaja žena na svim područjima života, a poboljšanje stanja na području političke participacije žena u Hrvatskoj ostaje za nas stalan izazov, naglasila je premijerka Kosor.

Hrvatska je donijela zakon koji predviđa postupno povećanje zastupljenosti žena u politici do 40 posto, a danas u Hrvatskom saboru ima 25 posto zastupnica, što je iznad svjetskoga prosjeka no nas to ne zadovoljava, rekla je Kosor naglasivši kako će Vlada nastaviti voditi politiku ravnopravnosti spolova i jačanja položaja žena u javnom, gospodarskom i političkom prostoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nasilje nad ženama Masakr na sudu: Ubio je tri žene, ranio još jednu. Što se promijenilo nakon 24 godine? Ilustracija Porazno istraživanje 27 posto žena bile su žrtve psihičkog nasilja svojih sadašnjih ili bivših partnera

Zakonodavni okvir za veću zastupljenost žena

U Hrvatskoj smo stvorili snažan zakonodavni okvir za veću zastupljenost žena u gospodarskom životu kroz nekoliko zakona, kao što su Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, te kroz izmjene Zakona o radu. Time se osigurava da žena ne smije biti diskriminirana na području rada i tržišnog natjecanja, ustvrdila je hrvatska premijerka.

Skup je pozdravila i američka veleposlanica za globalna ženska pitanja Melanne Verveer istaknuvši kako se pitanje rodne ravnopravnosti u poslovnom svijetu ne postavlja zbog zahtjeva udruga za ženska prava nego zbog činjenice da su zemlje u kojima je ravnopravnost žena i muškaraca na području poduzetništva i tržišta rada veća ekonomski uspješnije i prosperitetnije.

Verveer je sudionicama konferencije prenijela i poruku američke državne tajnice Hillary Clinton da je za postizanje gospodarskog rasta nužno "otključati vitalni izvor rasta koji će osnažiti naša gospodarstva u idućim desetljećima - a to su žene poduzetnice".

Regionalnom konferencijom pod nazivom "Ulaganje u budućnost", koja se održava od 24. do 26. listopada u hotelu Westin, želi se uspostaviti mreža potpore poduzetnicama u ovom dijelu Europe, a sudionicama će se osim predsjednice Republike Kosovo Atifete Jahjage obratiti uspješne poslovne žene iz Srbije, BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske. (HIna)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene