Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na Hrvatsku

Koruški parlament: Zatvoriti Krško ili veto Hrvatskoj na ulazak u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koruški parlament u četvrtak je zatražio zatvaranje hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane u Krškom, a u donešenom zahtjevu parlament traži od austrijske savezne vlade da u slučaju hrvatskog opiranja tome zahtjevu uloži veto na pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Zahtjev su poduprle sve važnije stranke u koruškom parlamentu osim Zelenih, koji su zbog te odluke napustili zasjedanje. Zeleni također podupiru zahtjev za zatvaranjem Krškog, ali se protive pritiscima na Hrvatsku.

Predsjednik kluba zastupnika Zelenih Rolf Holub uoči sjednice parlamenta dobio je potporu i socijaldemokratskog zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode, koji se distancirao od svojih stranačkih kolega u Koruškoj koji su pokretači inicijative. 'Nisam sporazuman s time. Te dvije stvari (zatvaranje Krškog i pristup Hrvatske EU-u) trebaju se odvojiti jedna od druge', poručio je Swoboda.

Zastupnica Zelenih Ulrike Lunacek podsjetila je također da se njezina stranka svojedobno protivila i referendumu za zatvaranje češke nuklearne elektrane Temelin, što ga je 2002. inicirala Slobodarska stranka (FPOe). 'S tom politikom nitko u Europi neće razumjeti važan austrijski zahtjev za zatvaranjem nuklearnih elektrana', priopćila je Lunacek.

Pročitajte i ovo Ilustracija građani se mole za strpljenje U petak se zatvara važna zagrebačka prometnica zbog radova: Ovo su obilazni pravci Slika nije dostupna Došli pred nuklearku Zelene stranke traže zatvaranje NE Krško

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene