Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže raspuštanje

Podjele među braniteljima veće nego ikada: 'Stožer uznemirava građane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Komšić tvrdi da Stožer nije ispunio povijesnu zadaću radi koje su i osnovali, ali i jer su izgubili i potporu većine vukovarskih udruga i Hrvata.

Koliko god se o tome šutjelo ili pokušavalo prikriti podjele između vukovarskih branitelja veće su nego ikada.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja Primjerena kazna? Pet dana zatvora dvojici zbog skandiranja ZDS u Vukovaru Slika nije dostupna Dan sjećanja Svijeće i ruže na vukovarskim grobovima

Na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine Zdravko Komšić pozvao je predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da raspusti Stožer jer nisu ispunili povijesnu zadaću radi koje su i osnovali ali i jer su izgubili i potporu većine vukovarskih udruga i Hrvata. Poziv Koordinacije uslijedio je nakon konferencije za novinare Stožera kada su najavili da neće ulaziti 18. studenoga u krug bolnice.

'Zajedno sa ostalim udruga Koordinacije je Stožeru davala bezrezervnu potporu, ali samo za borbu 'Ne ćirilici'. Međutim, Stožer se pretvorio u glavni remetilački faktor u Vukovaru, faktor koji je zavadio građane i braniteljske udruge, općenito braniteljsku populaciju, i postao svojevrsni uteg grada', istaknuo je Komšić postavljajući i pitanje gdje su članovi Stožera bili svih ovih godina. Dodao je da i neki od njih nisu živjeli u Vukovaru i nisu sudjelovali u Koloni sjećanja te da zato i ne znaju da su kolonu uvijek predvodili vukovarski branitelji i stradalnici poslije kojih su se istoj priključivali građani i političari kako je tko htio. Iz Koordinacije navode da predsjednik Stožera poziva na pijetet, ali i upravo taj pijetet narušava Stožer koji gazi po vukovarskim žrtvama.

'Program koji se izvodi u krugu vukovarske bolnice je program u čast i spomen na 264 ranjenika i dio medicinskog osoblja koje je odvedeno u smrt upravo iz bolnice, kao i spomen na sve hrvatske branitelje i civile poginule i ubijene u srpskoj agresiji na Vukovar. Udovice su nam pričale da su ih upravo u bolnici 1991. razdvajali od njihovih supruga koji su potom odvedeni na Ovčaru i ubijeni. Sada ih se na istom mjestu opet razdvaja', kaže Komšić koji smatra da se toga 18. studenoga svi moraju izdići iznad politike i politikantstva. Najavio je i da će članovi Koordinacije i ove, kao i svake ubuduće godine, biti u krugu bolnice gdje se održava prigodni program kao i da bez obzira na sve neće bojkotirati državni vrh. Smatra i da se radi zadnjih izjava predsjednika Stožera Tomislava Josića, koji je imenovan i predsjednikom Savjeta za branitelje gradonačelnika, o svemu mora oglasiti i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Stožer: Kolona je jedna, a oni koji napadaju žrtvu Vukovara su peta kolona u koloni

'Djelovanje Stožera uznemirava građane već duži vremenski period. Međutim, dovoljno je vidjeti koliko unutar Stožera ima predstavnika vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga. Stožer se danas miješa u sve, a upustili su se u politiku i politikantstvo. O tom govori i anegdota koja se prije par mjeseci širila Vukovara prema kojoj Putin ne napada Ukrajinu jer se boji što će reći Stožer za obranu hrvatskog Vukovara', istakao je Komšić. Poslije svega iz Koordinacije pozivaju sve kojima je Vukovar na srcu da dođu u Vukovar i poklone se njegovoj žrtvi, kao što su dolazili svih ovih godina. Predstavnike Stožera pozivaju da poštuju volju većine, a politika i politikantstvo neka ostave za neke druge dane.

'Dani sjećanja na žrtvu Vukovara su nešto sveto, najsvetije za Vukovar i Hrvatsku i tako mora i ostati zaključuju iz Koordinacije. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene