Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 93 člana

Konstituirana Radna skupina za fondove Europske unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konstituirajuća sjednica Radne skupine za fondove Europske unije, prva od tri Vladine radne skupine kojima je cilj poboljšati poslovnu klimu i jačati investicije, održana je u četvrtak u Zagrebu, priopćeno je iz Vlade.

"Imamo realna očekivanja da možemo poboljšati apsorpciju sredstava", istaknuo je voditelj Radne skupine za fondove EU-a i zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz. Radna skupina će se ubuduće sastajati svaki drugi četvrtak.

Na prvoj sjednici članovi skupine bavili su se statusom uspostave sustava upravljanja i kontrole korištenja sredstava strukturnih fondova za razdoblje 2007. do 2013. godine te izradom programskih dokumenata za razdoblje 2007. do 2013. i 2014. do 2020. Razmotrili su i probleme u pripremi i provedbi pojedinačnih projekata po resorima, uz prijedloge za poboljšanje stanja. U skladu s vladinim odlukama iz srpnja te prosinca 2012. o jačanju administrativnih kapaciteta na pripremi poslova za fondove EU-a, zaposleno je 93 ljudi, a do kraja ožujka bit će okončani natječaji kojima će se dodatno zaposliti još 139 ljudi.

Pročitajte i ovo Branko Grčić (Foto: Dnevnik.hr) "Ambiciozan plan" Branko Grčić o HDZ-ovom programu: "Nema granice za njihova obećanja, milijarde lete u nebo" Slika nije dostupna "Prepisali Plan 21" Horvat: SDP-ova koalicija nudi neuspješni plagijat iz prošlosti

>>

Idući tjedan, najavio je potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, bit će osnovane i radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije te za javne investicije. Grčić je istaknuo da je ovo mjesto za rješavanje problema te da se na taj način povezuje operativna razina s političkom, kaže se u priopćenju.

Kad je riječ o korištenju sredstava iz fondova EU-a, ministar Grčić istaknuo je da je provedena analiza sustava i uočene su kritične točke i moguća rješenja za poboljšanje. Ukazao je i na dobar rezultat apsorpcije u 2012. Ukupno ugovorena IPA sredstva zadnjeg dana protekle godine iznosila su 408,9 milijuna eura, što je 61,1 posto alokacije za razdoblje 2007. do 2011. Tijekom prošle godine krajnjim korisnicima plaćena su sredstva EU-a u iznosu od 111,3 milijuna eura, što je za 16,57 posto više u odnosu na 2011. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene