Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica o velikom problemu:

''Radi se o biti ili ne biti hrvatske nacije ili države''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović u povodu dvije godine predsjedničkog mandata održala je konferenciju za medije na kojoj je iznijela ciljeve za iduće tri godine te poručila da područje od njezinog najvećeg interesa ostaje - demografija.

''Dužnost Predsjednice preuzela sam u vrijeme gospodarske i demografske krize. Hrvatska se mora ubrzano mijenjati i prilagođavati novim uvjetima. Provela sam opsežne razgovore s političkim strankama, sindikatima, poslodavcima i predstavnicima akademske zajednice koji su definirali sedam ključnih problema ili izazova: demografsko izumiranje nacije, nedostatak dijaloga i podjele u društvu, izostanak učinkovite gospodarske politike, slabosti državnih institucija i administracije, izostanak kvalitetne reforme obrazovanja, nedostatak hrabrosti za donošenje odluka te nedostatak strategije i vizije u kojem pravcu idemo kao država, odnosno adhokracija koja je jedan od naših navjećih problema.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović Uoči generalne probe Nepredviđene situacije ponekad se događaju i na inauguracijama: ''Nije bilo nikakve zle namjere'' Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 2 tajna do 2060. Duboko pod zemljom: Zavirili smo u arhiv u koji će se pohraniti dokumenti Kolinde Grabar-Kitarović

Područje od mojeg najvećeg interesa ostaje demografija. Radi se o biti ili ne biti hrvatske nacije ili države. U tom smislu imamo izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere. Tražim od Vlade i Sabora nove, brze i ambiciozne iskorake kojima ćemo preokrenuti ove trendove'', poručila je na početku svog obraćanja Predsjednica.

Istaknula je kako je u dvije godine mandata, a osobito u vrijeme krize vlade, pokazala odgovornost državne predsjedničke politike uz poštivanja Ustava.

"Nikada neću dopustiti rastakanje institucija, kršenje zakonitosti ili bilo kakve vrste pritiska", kazala je.

Predsjednica je navela koji su joj glavni ciljevi u budućnosti: "Moji ciljevi su repozicioniranje Hrvatske unutar EU-a i NATO-a, kao države koja zna i voditi, a ne samo slijediti. Drugo - jačati poziciju Hrvata u BiH čiji je položaj od prvorazrednog značaja za Hrvatsku . Treći je cilj osnažiti Hrvatsku kao srednjoeuropsku i mediteransku državu. Četvrti je cilj biti čimbenikom stabilnosti i pozitivnih promjena u jugoistočnoj Europi. Peti je daljnje jačanje gospodarske diplomacije. Obvezala sam se biti prvim hrvatskim gospodarskim diplomatom. Nadalje ću posebnu pozornost posvećivati hrvatskom iseljeništvu diljem svijeta“, poručila je.

Kazala je kako se u protekle dvije godine najbolje osjećala među ljudima te da je tako dobila dobar uvid u probleme ali i potencijale. „Želim izmjestiti ured do kraja mandata u sve županije“, poručila je dodavši da se uvjerila u opravdanost županija.

"Očekujem od Vlade da fiskalnim mjerama ojača jedinice regionalne i lokalne samouprave. Posebnu pozornost treba posvetiti gospodarstvu, iako je to izvan moje ingerencije. Također, kurikularna reforma nije stvar pojedinaca i očekujem kako su prijepori završeni. Očekujem njenu skoro primjernu“, istaknula je Predsjednica.

Preseljenje u Visoku i novi mandat

Predsjednica je odgovarala i na pitanja novinara. Mislav Bago, reporter Nove TV, kazao je da se činilo kao da je predstavila program za drugi mandat. "Kada ćete krenuti u reizbor i hoćete li tražiti potporu HDZ-a?", bilo je pitanje za Predsjednicu.

"Prošle su tek dvije godine, preda mnom su još tri. Preuranjeno je govoriti o izborima, to su sve hipotetička pitanja. Političari razmišljaju o idućim izborima, a državnici o idućim generacijama", odgovorila je.

Na pitanje koju bi si ocjenu dala, kazala je da ostavlja ocjenu drugima i da je dosta samokritična.

Na pitanje o preporukama njezinog Gospodarskog vijeća među kojima je i slabljenje kune što bi ugrozilo one s kreditima u eurima, rekla je kako je cilj bio izazvati raspravu pa i kontroverze. "Treba razgovarati o svemu, molim vas da mjere ne izvlačite iz konteksta. Nadam se da ćemo postići politički konsenzus oko glavnih ciljeva", poručila je.

Kazala je i da nije imala primjedbe na imenovanje Dragana Lozančića, bivšeg šefa SOA-e, ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Novinari su podsjetili Predsjednicu i na preseljenje u Visoku ulicu.

„Povjerenstvo za premještanje ureda je završilo posao. Sagledali su sve čimbenike, izvješće sam predala ministru Mariću prije nekoliko tjedana i sada je na ministarstvu imovine da predloži odgovarajuću lokaciju. Moja želja jest preseliti odavde jer se osjećam izoliranom od ljudi, izdvojena u ovom posebnom aneksu, no prihvatit ću što god oni predložili“, kazala je.

O odlasku Đikića i odnosima s Rusijom

Predsjednica je komentirala i odlazak znanstvenika Ivana Đikića kazavši da joj je žao kad ljudi odlaze iz bilo kojeg razloga i kad odlazi bilo koja osoba koja može pridonijeti razvoju Hrvatske.

Treba li ministar Pavo Barišić otići ukoliko se pokaže u Njemačkoj da je plagirao?

"To je pitanje izbora suradnika premijera i Vlade općenito. ne želim ulaziti u to, kao što ne želim da netko smjenjuje moje suradnike. Pitanje plagijata je ozbiljno, ali ne smijemo nikoga osuditi prije nego što je stručno povjerenstvo dalo svoje mišljenje", kazala je Grabar-Kitarović.

Upitana je kako komentira kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

"S gospodinom Vučićem imala sam korektne odnose. On je izvršio neka konkretna obećanja oko hrvatske manjine u Srbiji. Želim Srbiji mirnu i prosperitetnu budućnost. Što se tiče izbora, nadam se razmjeni susreta, ali da oni ne budu samo protokolarni i zabava za javnost... nego da se raspravlja o pitanjima koja su važna", kazala je Predsjednica.

Predsjednica je dobila i pitanje je li zabrinuta za odnose između Hrvatske i Rusije?

"Hrvatska čvrsto stoji na tome da Rusija i sve države moraju poštivati uzuse međunarodnog prava. No, Rusiju nikada ne smijemo tretirati kao neprijatelja. Jer ako se prema nekome ponašate kao prema protivniku onda se on tako i počne ponašati. Vjerujem i u novi obnovljeni dijalog između Trumpa i Putina koji bi mogao donijeti rješenje rata u Siriji pa onda i imigrantske krize u Europi. S Rusijom treba raditi, no i dalje poštujemo sustav sankcija. Nedostatak kontakata uvjetovao je da su odnosi Hrvatske i Rusije pogoršani - prvo, neimenovanje hrvatskog veleposlanika, tom smo pitanju aljkavo pristupili kao što nemamo ni u Turskoj", kazala je Grabar Kitarović dodavši da se nada da će razgovorom s ruskim dužnosnicima riješiti neke od prijepora i zaključila:

"Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati odnosi između Hrvatske i Rusije."

Dvije godine od inauguracije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas obilježava dvije godine od inauguracije. Na Markovu trgu tada je izjavila: "Bit ću predsjednica svih građana. Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica! Jedna sam od vas! Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti. Nema ni prostora ni vremena za podjele. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti". Iseljenicima je poručila: "I vi ste Hrvatska i nikada neću dopustiti da vas netko zanemari" te zaključila: "Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska".

Ovim je povodom za danas sazvala konferenciju za novinare. Podsjetimo, Dnevnik Nove TV je u ekskluzivnom istraživanju nedavno objavio kakvo mišljenje građani imaju o predsjednici nakon dvije godine njenog mandata. Između ostalog, po tom je istraživanju predsjednica dobila prosječnu ocjenu od 3,3 i njene poteze odobrava 60 posto birača.

Ipak, mišljenja su podijeljena kad je riječ o njenoj neovisnosti od HDZ-a: po 42 posto ispitanih misli da je neovisna odnosno da ipak nije. Nadalje, raste postotak birača koji misle da predsjednica nije učinila sve što je mogla za privlačenje stranih investicija, što je bilo jedno od njenih predizbornih obećanja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene