Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

Je li Grabar-Kitarović neovisna od HDZ-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV ekskluzivno istražuje: Je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neovisna od HDZ-a, odobravaju li građani vojni rok i što smatraju njezinim dobrim i lošim potezima?

Kao i prije godinu dana, Dnevnik Nove TV i na dvogodišnjicu mandata predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović donosi razmišljanja građana o njezinim najboljim i najlošijim potezima i drugim relevantnim temama vezanim za njezine prve dvije godine provedene u Uredu predsjednice.

PREDSJEDNICA RADI U SKLADU S OČEKIVANJIMA

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

I nakon dvije godine većina ili 53 posto ispitanika smatra kako predsjednica radi u odnosu na očekivanja kada je izabrana. Da radi ispod očekivanja misli njih 36 posto, a da radi iznad, misli 8 posto građana. Ne zna, njih 3 posto. No u godinu dana porastao je broj nezadovoljnika i onih koji su zadovoljni. Tada je 30 posto ispitanika mislilo da radi ispod očekivanja, a 12 posto iznad očekivanja.

JE LI PREDSJEDNICA NEOVISNA OD HDZ-A?

Nakon dvije godine birači su se podijelili po tom pitanju. 42 posto građana misli da je uglavnom neovisna, ali i 42 posto misli kako uopće nije neovisna. 10 posto misli kako je potpuno neovisna. Ne zna, njih 6 posto.

Slična podjela je bila prije godinu dana, 37 posto mislilo je da je uglavnom neovisna, a da nije neovisna mislilo je 36 posto birača. Zato je 18 posto ispitanika mislilo kao je potpuno neovisna, a nije znalo njih 9 posto.

A ŠTO JE ISPUNILA OD IZBORNIH OBEĆANJA – POVEĆANJE STRANIH INVESTICIJA

Iako je privlačenje stranih investicija bila jedna od važnijih poruka i obećanja, nakon 2 godine na tu je temu predsjednica podijelila Hrvatsku. Sada 39 posto građana misli da je učinila što je mogla, da je učinila nešto ali manje nego što je mogla misli pak 31 posto birača, a da nije učinila gotovo ništa misli 26 posto birača. I tu je zamjetan lagani porast broja birača koji misle da je učinila manje nego što je mogla.

VEĆINA GRAĐANA ODOBRAVA SLUŽENJE VOJNOG ROKA

Predsjednica i Vlada zalažu se za uvođenje vojnog roka i to podupire većina ili 56 posto ispitanika, protivi se njih 42 posto, a ne zna njih 2 posto. Samo mladi do 30. godine većinom ne odobravaju vojni rok, njih 51 posto, zatim fakultetski obrazovani, njih 48 posto te u Hrvatskom primorju i Istri gdje vojni rok ne želi 59 posto ispitanika. Ali 63 posto Dalmatinaca želi vojni rok.

KOJI SU DOBRI POTEZI PREDSJEDNICE?

Na prvom je mjestu suradnja zemalja na liniji Baltik-Jadran-Crno more i to podupire 49 posto ljudi, slijedi vođenje vanjske politike prema regiji što podupire 45 posto birača. Privremene urede predsjednice u drugim dijelovima Hrvatske pozitivnim ocjenjuje 43 posto ispitanika. Pozivanje na Zakon o sportu i promjenama u HNS-u dobrim smatra 43 birača. I na petom mjestu je smjena Šeksa nakon utjecanja na pomilovanja što pozdravlja 41 posto birača.

A LOŠI POTEZI PREDSJEDNICE SU…

Na prvom je mjestu doniranje novca iz kampanje HDZ-u, pa zatim udrugama što je značilo izbjegavanje poreza. Lošim to smatra 57 posto birača. "Afera čokoladica" iz Dubrovnika nalazi se na drugom mjestu i to lošim potezom smatra 43 posto ispitanika. Inzistiranje na preseljenju ureda je za 41 posto birača loš potez. Putovanje u SAD za 38 posto birača loš je potez. I na kraju, uklanjanje biste Josipa Broza Tita lošim smatra 36 posto ispitanika.

NAPOMENA:

Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 6. do 8. veljače 2017. godine na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Pogreška mjerenja je +/-4%. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene