Novo polugodište u školske klupe je vratilo tek dio učenika. Ostali i dalje uče na daljinu. Koliko će im to biti korisno ovisi o internetskoj vezi koju imaju, ali i tome održava li njihova škola nastavu u realnom vremenu.

Galerija +0 Profesorica sociologije Irena Ihas Jurić u praznoj učionici

U srednjoškolskim klupama samo su maturanti, i ne kriju da su to jedva dočekali. "Jedva smo dočekali ovaj početak. Čeka nas na kraju i matura i puno ćemo se kvalitetnije pripremiti ako ćemo biti ovdje svi zajedno", rekao je Tin Rajič, maturant zagrebačke II. Gimnazije.

No, zbog epidemioloških mjera većina učionica i dalje je prazna. U II. gimnaziji online satovi održavaju se iz škole i to u realnom vremenu.

"Jedan sat ide preko Zooma, a onda jedan sat ostavljamo učenicima da samostalno rade. Mislim da je to dosta veliko opterećenje za učenike, ali je to puno bolja nastava nego je bila proljetos", rekla je profesorica sociologije Irena Ihas Jurić.

U nekim školama radi se kao i prošle godine – bez održavanja nastave u realnom vremenu. Zadaci pristižu cijeli dan. Učenici s iskustvom realne online škole i sami znaju koliko im je takav oblik korisniji.

"Ja mislim da je to sad na sustavu da to korigira. Mi ćemo svi pisati istu maturu, svi ćemo imati istu priliku", rekla je Petra Magdalena Kes, maturantica II. gimnazije.

Prilika ovisi i o mjestu školovanja. Veći gradovi jamče i bolju internetsku vezu. Luka Huzjak, profesor u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Velikoj Gorici rekao je da uvijek uspijeva uspostaviti videopoziv s više od 20 učenika.

"Ako postoje nekakve poteškoće, onda i sami učenici kažu da im ne radi mikrofon, mobitel, tablet. Naša škola je dobro organizirana i držimo nastavu u realnom vremenu", rekao je.

Modelom nisu potpuno zadovoljni ni profesori ni struka

Da je nastava u realnom vremenu najbolja, smatra i bivši voditelj kurikularne reforme.

"Praksa je neujednačena. Ne može se reći da većina škola ima takvu nastavu i potrebno je učiniti i umrežiti škole kako bi dijelile primjere dobre prakse organizacije takve nastave", rekao je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

Dok struka smatra da je nastava u realnom vremenu kvalitetnija, resorni ministar tu je odluku prebacio na ravnatelje.

"Ne možemo izdati dekretom naređenje", rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti obrazovanja, te dodao: "Nema neke posebne preporuke da sve mora početi u osam sati ujutro i u dva sata popodne završiti. Imate škole koje još uvijek rade u dva turnusa."

Ivan Christian Kurolt, molekularni virusolog, i Valentina Baus Stručnjak o mutiranom koronavirusu: "Samo je pitanje vremena kada će se to pojaviti i kod nas. Ovaj virus neće sam od sebe nestati"

Slika nije dostupna Pogledajte kako Petrinja izgleda danas, gotovo mjesec dana nakon razornog potresa

U koliko god smjena radili, Ministarstvo je, s obzirom na pandemiju, smatraju sindikalisti, trebalo prilagoditi kurikulume.

"Ključne promjene nisu napravljene. Nisu se prilagođavali predmetni kurikulumi, što se u uspješnijim modernijim zemljama radi", rekla je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

S pandemijom živimo već gotovo godinu dana, nakon kojih je svima jasno da je nastava uživo neprocjenjiva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju