Grad Zagreb odlučio je nastaviti s nastavom na daljinu za učenike nižih razreda, nakon što je danas u škole došlo svega 4,3 posto učenika, a u 18 škola nije došlo niti jedno dijete.


U ponedjeljak su se u škole vratili i pojedini učenici, ali odluka je Vlade da većina učenika i studenata sudjeluje u nastavi na daljinu.

Vezani članci Bolnica u Beogradu, ilustracija Sve teže stanje u Srbiji, COVID odjeli puni: "Imamo čitave obitelji, bračne parove, braću i sestre, roditelje i djecu" Željko Kolar Župan apelirao da se drama u Krapinskim Toplicama privede kraju: ''Iz drugih krajeva Hrvatske došli su raditi nered. Iskoristili su protest jednog roditelja''

Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu. No studenti će moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati.

U Zagrebu je pak Gradski ured za obrazovanje odlučio kako se nastava neće održavati, već će djeca biti samo na čuvanju, zbog čega je reagiralo i Ministarstvo te kazalo da Gradski ured nema takve ovlasti.

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, rekao je na konferenciji za novinare da je održan sastanak s ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola na kojem je dogovoreno da se nastavlja nastava na daljinu.

"Zaključili smo da su zagrebačke učiteljice i učitelji od 16. ožujka imali nastavu na daljinu svakodnevno. Zaključili smo da je to nužno nastaviti od 11. svibnja. Vidjeli smo da je svega 4,3 posto djece došlo na nastavu, a u 18 škola, od 111, nije došlo niti jedno dijete", rekao je Lovrić.  

Dodao je da zagrebačka djeca nisu bila usmjerena samo na nastavu putem televizije, već i na nastavu na daljinu. "Stoga smo dogovorili s ravnateljima da će se to nastaviti i danas. Mislimo da je to najbolje i da je u interesu zagrebačkih učenika", rekao je Lovrić.  

Upute HZJZ-a

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje se odnose na dječje vrtiće i osnovne škole, preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika s kroničnim bolestima te potiče na ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati.

Uputama za državnu maturu preporučuje se odvojeno pisanje A i B razine ispita kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju