Iako većinu ljudi zanima što se događa s imovinom preminule osobe, činjenica je da pokojnici nerijetko ostavljaju iza sebe i poveće dugove. Doznajemo imaju li nasljednici pravo odreći se dugova nakon smrti bliske osobe.


Nakon smrti osobe koja je iza sebe ostavila imovinu (i dugove) pred sudom ili javnim bilježnikom provodi se ostavinski postupak. Njime se utvrđuju nasljednici, sastav imovine i prava koja pripadaju pojedinim nasljednicima i drugim osobama.

Vezani članci Imaš pravo, ostvari ga Koja je razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju? Izbjegnite zamke koje vode u prijevaru Imaš pravo, ostvari ga Plaća li država bijele plombe i tko ima pravo na aparatić? Doznajte koje usluge pokriva HZZO, a za koje ćete morati posegnuti u novčanik

Nasljednici će nasljedničkom izjavom na ostavinskoj raspravi prihvatiti nasljedstvo ili ga se odreći. Ako nisu dali izjavu o odricanju od nasljedstva, smatra se da žele biti nasljednikom.

Nasljednik koji izjavi da prihvaća nasljedstvo više ga se ne može odreći. Uz nasljedstvo, osoba od pokojnika nasljeđuje i proporcionalni dio duga ili cjelokupni dug.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Naime, osim nekretnina, pokretnina i štednje, pokojnici iza sebe mogu ostaviti i poveće dugove, koji u nekim slučajevima mogu premašiti vrijednost njihove ostavštine.

Bilo da se radi o kreditima, dugovima na kreditnim karticama, dopuštenim (i nedopuštenim) minusima - dugovi su ostavština koja iza smrti pojedine osobe mora biti podmirena.

Dugovi u nasljedstvo

Dugove, kao i imovinu - nasljeđuju osobe koje se nisu odrekle nasljedstva iza pokojnika. Nasljednici u tom slučaju nasljeđuju stanje na karticama ili stanje kredita kakvo je zatečeno u trenutku pokojnikove smrti.

Rješenjem o nasljeđivanju utvrđuju se nasljednik ili nasljednici i koja su prava stekli. Dugovanje po kreditnoj kartici postaje obaveza nasljednika i on (ili više njih) odgovara za pokojnikove dugove do visine vrijednosti imovine koju je naslijedio.

Što se kredita tiče, ugovorom o kreditu regulirano je vraćanje, pa ono ovisi i o mogućim sudužnicima ili jamcima koji su uključeni u ugovor.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Igor Soban/Pixsell)

Treba istaknuti da nasljednici, prije nego što donesu odluku o odricanju ili prihvaćanju nasljedstva, imaju pravo provjeriti stanje dugova i imovine koji su ostali iza pokojnika, odnosno imaju pravo znati je li imovina koju bi naslijedili vrjednija od dugova koje su u slučaju preuzimanja nasljedstva dužni namiriti.

U slučaju da je pokojnik iza sebe ostavio dugove koji nadmašuju njegovu imovinu i nasljednici su se odrekli nasljedstva, pa samim tim nisu dužni podmiriti te dugove - imovinu i sve dugove nasljeđuju grad ili općina u kojima je pokojnik imao prebivalište.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju