Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTE PRITISAK NA BOLNICE

Na riječkom COVID odjelu sve više trudnica: "Posljednja je djevojka '88. godište s izuzetno teškom slikom COVID-a"

Aktualno Galerija Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 7 Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 7 Foto: DNEVNIK.hr Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 6 Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 6 Foto: DNEVNIK.hr Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 5 Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 5 Foto: DNEVNIK.hr Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 4 Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Više cijepljenih, ali i zaraženih te onih na respiratoru - 3 Galerija 1/9 >>
Korona pritisak nikako da popusti. I s manje testiranja danas imamo 1126 oboljelih, a korona je ubila 31 osobu. Visoke brojke sve više pritišću bolnice. U Splitu red za cijepljenje. Možda bismo takve prizore gledali i u Zagrebu da cijepljenje tijekom blagdana nije bilo obustavljeno.

I na blagdan se u Splitu čekalo u redu za prvu, drugu pa čak i treću dozu.

Ivica iz Splita kaže kako su iz sigurnosnih mjera, supruga i on donijeli odluku o cijepljenju.

Larisa iz Mexica poručuje kako je red dugačak.

"Ali kad sam došla po prvu dozu, čekala sam samo 5 minuta“, primijetila je.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, i Martina Bolšec Oblak Ništa na svoju ruku Markotić pojasnila svoju izjavu o cijepljenju trudnica: "Preporuka je da svaka sa svojim ginekologom prodiskutira hoće li se cijepiti"

Jučer i danas procijepili su 300 ljudi. Možda bi takva slika bila i u Zagrebu, da nije obustavljeno cijepljenje na tri dana.

Dok brojke zaraženih rastu, iz Štampara objašnjavaju da su morali ljude rasporediti i na druge poslove.

Od sutra će cijepiti i to u devetom paviljonu. Kreće se i s drive in testiranjima na Velesajmu.

Kako dani odmiču, jača pritisak na bolnice. U samo jedan dan primile su novih 78 pacijenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DUPLI RIZIK? Drugo stanje u doba virusa: Objavljena velika studija o utjecaju korone na trudnice, bebe i dojenje

Dr. Aron Grubešić, voditelj COVID jedinice KBC-a Rijeka upozorava da je situacija sve teža.

"Puno je teških bolesnika, pogotovo među necijepljenom populacijom. Cijepljenih je trenutno na odjelu ispod 20 %. I oni su redovito kao i do sada sa zapravo blažom kliničkom slikom“, naglašava Grubešić.

I iz Rijeke - upozorenje. Sve je više, kažu, trudnica. Velika većina nije cijepljena.

Dr. Aron Grubešić, voditelj COVID jedinice u KBC-u Rijeka:

"Tako da imamo kod njih povremeno teške do izuzetno teške kliničke slike. Posljednja, evo, djevojka '88 godište sa izuzetno teškom slikom COVID-a."

U Udruzi bolničkih liječnika pribojavaju se idućih dana. Od Ministarstva očekuju smjernice za postupanje u slučaju pomanjkanja respiratora.

Dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a pojašnjava:

"Ukoliko se takva situacija dogodi kamo s tim ljudima, koga se zove, gdje se te pacijente transportira, jer ne može se očekivati od liječnika na terenu da zivka bolnice okolo po Hrvatskoj i gleda gdje ima slobodno mjesto i slobodno mjesto za tog pacijenta kojemu taj respirator u tom trenutku znači život“, upozorila je Šmit.

U Zagrebu su u pripravnosti bolnice Sv. Duh i Merkur. Ako zatreba, i oni će primati stacionarne COVID pacijente. Koliko, ovisi o situaciji i naputku Ministarstva. Na Sv. Duhu su spremni.

Prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh:

"Adekvatno tome ćemo onda dijelove bolnice morati reducirati, to je posve logično. Ali niti jednu djelatnost za sada ne planiramo gasiti. Nego raditi sve djelatnosti, naravno, u dijelu hitnih i prioritetnih pacijenata i maksimum elektivnih pacijenata koji budemo mogli raditi u takvom sustavu. Naravno da takav sustav traži dodatna naprezanja."

Kako bismo svi odahnuli, liječnici građanima poručuju - cijepite se!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene