Trudnica, ilustracija
Trudnica, ilustracija Foto: Getty Images

Trudnice zaražene covidom-19 i njihova novorođenčad imaju veći rizik od razvoja komplikacija nego što se do sada znalo, doznaje se u petak iz studije britanskih znanstvenika.


Studija je provedena na više od 2100 trudnica u 18 zemalja, a svaka trudna žena s covidom-19 je uspoređena s dvije trudnice koje nisu bile zaražene i rodile su u istoj bolnici u isto vrijeme.

Vezani članci Boris Johnson Johnson odgodio ukidanje restrikcija u Britaniji za mjesec dana: ''Mislim da je razumno još malo pričekati'' Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje"

Zaraza novim koronavirusom kod novorođenčadi se povezuje s trostruko većim rizikom od zdravstvenih komplikacija, tvrde znanstvenici s Oxforda.

"Trudnice zaražene covidom-19 imale su 50 posto više šansi od ostalih trudnica da razviju komplikacije, uključujući prerani porod, visoki krvni tlak sa zatajenjem organa, potrebu za intenzivnom njegom ili smrt", kazao je profesor fetalne medicine Aris Papageorghiou.

Čini se, međutim, da dojenje ne predstavlja rizik da će se bebe zaraziti od majki koje imaju covid-19, kazali su znanstvenici.