Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilježen je Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja i 15. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Oluja'.


Obilježavanje obljetnice počelo je pologanjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Kninu te svečanim podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi. Svečanosti podizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi nazočili su predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić. Prije podizanja hrvatske zastave u Kninu su se oglasila crkvena zvona, a nakon odsvirane 'Lijepe naše' zastavu je na stijeg zajednički podigla skupina pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a .

Vezani članci Ukrajinska zastava osvanula na kninskoj tvrđavi - 4 FOTO / VIDEO Ukrajinska zastava osvanula na Kninskoj tvrđavi Slika nije dostupna Šibenski HGSS-ovci odradili još jednu uspješnu akciju. Muškarac nestao u Kninu, evo gdje su ga pronašli

Predsjednica Vlade kazala je kako je Oluja svetinja koju se ne smije dirati. 'Nitko neće revidirati hrvatsku povijest. Nitko neće izbrisati povijesne istine o tome da smo bili žrtva agresije, da smo se imali pravo braniti i obraniti, da smo imali pravo oslobađati svoju zemlju, da smo vraneći svoju domovinu i svoj dom, budućnost svoju i naše djece', rekla je Kosor.

Na kninskoj je tvrđavi bila je cjelokupna Vlada, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks,zapovjednik HRM-a Ante Urlić, 32 pripanika postrojba koje su sudjelovale u 'Oluji' te ratni zapovjedik 4 gardijske brigade Damir Krstičević koji se zadržao u kraćem razgovoru s predsjednikom Josipovićem i premijerkom Kosor. Svečanosti su nazočni i predsjednici stanaka SDP-a Zoran Milanović i HSS-a Josip Fišičić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, brojni saborski zastupnici te vojni dužnosnici.

Predsjednika Josipovića su prilikom predstavljanja okupljeni izviždali

Nakon podizanja zastave nazočni su u galeriji kninske tvrđave razgledavali izložbu fotogarfija 'Dani poslije' u okviru projekta HVIDRA-e Zagreb: 'Povlašteni, privilegirani ili ponosni'.

>> Mladi ostaju u Kninu: Grad ima kapaciteta za više

Istodobno s podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi gradskim ulicama je organiziran svečani mimohod hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida, te članova motorističkog kluba 'Veterani'. Također je istodobno održano je i svečano postrojavanje postrojbi MORH-a, MUP-a i razvojačenih branitelja na gradskom stadionu u Kninu, gdje će se održati središnja svečanost Dana pobjede.

Predsjednik Josipović, premijerka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Bebić jutros su s predstavnicima braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće na gradskom groblju u Kninu.

Kosor: Gradimo i dalje Hrvatsku kao zemlju slobode

Središnja svečanost obilježavanja održana je na Gradskom stadionu u Kninu. Premijerka Kosor u svom je govoru pozvala građane da poslave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti gradeći i dalje Hrvatsku kao zemlju slobode i demokracije, mira, tolerancije, solidarnosti i prosperiteta za svakog hrvatskog građanina, bez obzira na njegovu vjeru ili političko opredjeljenje.

>> Kosor: Ponos i hrabrost branitelja nikada neće biti zaboravljeni

>> Josipović: Oluja nije zločin već oslobodilačka akcija

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik OS Josipović naglasio je kako je u vojnom smislu akcija Oluja provedena po svim pravilima ratovanja, poštujući međunarodne konvencije te zbog toga treba odati priznanje svim onima koji su je planirali i koji su časno sudjelovali u toj operaciji pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

'Oluja je predstavljala najveću vojnu operaciju poduzetu na europskom tlu nakon II. svjetskog rata. Svojim rezultatima s jedne strane omogućila je oslobađanje najvećeg dijela okupiranog hrvatskog teritorija, a s druge stvorila uvjete za završetak rata i u BiH. Otvoren put političkim pregovorima, postizanju Daytonskog sporazuma za BiH te Erdutskog sporazuma kojim je mirno integriran ostatak okupiranog hrvatskog teritorija’, istaknuo je Josipović.

Luka Bebić je izjavio kako je u veličanstvenoj vojnoj operaciji munjevitom brzinom oslobođen drevni Zvonimirov grad, a hrvatskoj je matici vraćeno najjače uporište agresorske pobune iz kojeg je pokrenuta okupacija hrvatskog državnog teritorija praćena strašnim razaranjima nesmiljenim ubijanjima i protjerivanjima civilnog stanovništva. Istaknuo je ulogu prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana. 'Velika je njegova uloga i nikome nećemo dozvoliti da ju umanjuje', kazao je Bebić.

>> Oluja: U 84 sata oslobođeno 10.500 četvornih kilometara

Vojno redarstvena operacija 'Oluja', počela je 4. kolovoza 1995. u pet sati ujutro. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH, te kasnije i mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. (M.D./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju