Obavijesti Pretražite Navigacija
ČETVRTINA POTREBA

Koliko Hrvatska proizvodi plina: Iz INA-e kažu da se ovih dana privodi kraju izgradnja dviju novih plinskih bušotina

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Davor Štern Davor Štern Foto: DNEVNIK.hr Ivan Brodić Ivan Brodić Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski plin - 5 Hrvatski plin - 5 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski plin - 4 Hrvatski plin - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Hrvatski plin - 3 Galerija
Reporterka Nove TV Barbara Golja provjerila je koliko Hrvatska proizvodi plina i što bi se dogodilo da ga proizvodi - znatno više.

Četvrtinu hrvatskih potreba zadovoljava hrvatski plin. 2,6 milijarde kubika trošimo, 0,6 milijardi proizvodimo. I ne proizvodimo plin za kućanstva, nego za industriju. Kad bismo pak bili toliko željeno samodostatni, vjerojatno ne bismo imali nižu cijenu plina, ali bismo možda imali nešto nižu samopercepciju građana o čistoj i netaknutoj zemlji.

Energetski analitičar Ivan Brodić kaže da se cijena plina definira u odnosu na burzu.

"Jedna burza je u Groningenu u Nizozemskoj koja je referentna za nas, druga je u okolici Graza u Austriji. To su dvije burze koje sada bilježe rekordne cijene plina zbog geopolitičkih rizika, vezano za njih se definira cijena na hrvatskom tržištu. Čisto sumnjam da bi netko propustio zaraditi", pojašnjava Brodić.

INA proizvodi hrvatski plin. Plina ima - što uskladištenog, što neiskopanog - na sjeveru i jugu Jadrana, u središnjoj Hrvatskoj, Podravini, Slavoniji...

Koncesiju za bušenje u Hrvatskoj dobila je i kanadska plinsko-naftna tvrtka. Uz jedino skladište plina Okoli u središnjoj Hrvatskoj, još jedno bi stručnjaci pozicionirali na istoku ili zapadu.

Davor Štern, energetski stručnjak, kaže: "Nedostatak investicije u području stvaranja novih skladišta plina - mi imamo jedno skladište plina, a govori se da smo drugo trebali oko Feričanaca napraviti, i moglo se i područje sjevernog Jadrana, plinska polja sjevernog Jadrana, isto tako pretvoriti u skladište plina."

Na sjevernom Jadranu je, uz 19 plutajućih platformi, radila i Ivana D., koja je INA-i donosila 5 % ukupne proizvodnje plina. Potonula je 2020. Još je dolje. Možda neće ni biti izvučena, nego zatrpana.

Brodić naglašava kako je važno da je bušotina zatvorena i u ovom trenutku ne radi štetu okolišu. Drži da će tako ostati i u budućnosti jer ako je zatvorena, neće ni raditi štetu, ne vjeruje da bi se netko igrao s tim.

Pročitajte i ovo Boris Lalovac GOST DNEVNIKA NOVE TV Inflacija bukti, a država trlja ruke? Lalovac o HNB-u i guverneru: "Čudi me da šute, a izjava je sramotna"

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić PODUZETNICI NA RUBU Ćorić: ''Vlada neće pokrivati račune plinara. Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni 100 posto''

INA je ozbiljno nadzire, objašnjavaju u svom odgovoru:

"Sigurnosni ventil bušotine je zatvoren, a sama lokacija je osigurana te ne postoji nikakva opasnost za okoliš, pomorski promet ili ljude. INA redovito nadzire lokaciju podvodnim robotom te dosad nisu uočene nikakve značajne promjene. U tijeku je analiza izuzetih materijala te se kraju privode tehnička rješenja za uklanjanje platforme i sanaciju, lokacije koja su procijenjena na više milijuna eura", navode.

INA neće štedjeti ni na skoroj izgradnji novih plinskih bušotina. Kažu i da su pokrenuli i kampanju na sjevernom Jadranu te se ovih dana privodi kraju izgradnja dviju novih plinskih bušotina, nakon čega će one biti puštene u proizvodnju. U idućem razdoblju u planu je izrada još nekoliko bušotina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene