Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po selima na Žumberku djece je sve manje, škole se zatvaraju i prenamjenjuju. Škola u malom mjestu Kašt koju je nekada pohađalo na desetke djece postat će tako - mrtvačnica.


Trbuhom za kruhom, mladi su otišli u grad, pa sela živnu samo vikendom. U Kaštu sada živi manje od 40 stanovnika, uglavnom starijih. S vremenom se mijenjaju i potrebe, kaže nam Miro Rađenović, mještanin Kašta. Sprovoda je nažalost sve više, a djece nema. Škola koje se s radošću sjeća, postat će zato mrtvačnica.

Vezani članci Slika nije dostupna Oživjela nakon 11 sati u mrtvačkoj vreći Slika nije dostupna Šok u Zaboku: Otvorili majčin lijes, a u njemu nepoznata žena

'Ja sam čovjek koji je jako emotivno vezan i normalno da mi je žao. Normalno, kad vidite da to nekako odumire, osjećaš da nestaje i dio tebe', kaže Rađenović. Novac će većim dijelom skupiti sami mještani, a mnogi će pomoći i vlastitim rukama. Mrtvačnica im je, kažu, potrebna.

Zgradi će se tako dati neka svrha, a da je mrtvačnica itekako potrebna, potvrđuje i statistika. U posljednjih godinu dana umrlo je 20 mještana, a rođena je samo jedna beba. Bez pomoći države, kažu nam Kaštani, teško da će se išta promijeniti. Vjerojatnost da će u ovim školskim klupama opet sjediti đaci i učiti svoja prva slova gotovo da i ne postoji.