Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPLANIRANI TROŠKOVI

Vukovarska škola još uvijek čeka obnovu nakon Domovinskog rata: "Prestali smo se nadati, ovo je sramota"

Aktualno Galerija Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 4 Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 4 Foto: DNEVNIK.hr Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 2 Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 3 Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru - 1 Galerija 1/4 >>
Kasne radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru. Djeca su u obnovljenu školu trebala useliti još prošle nastavne godine, no škola nije gotova ni na početku ove.

Umjesto završnog glanca, u vukovarskoj Osnovnoj školi Nikole Andrića još se može čuti buka strojeva.

"Nažalost, ni ove školske odnosno nastavne godine nismo u mogućnosti započeti nastavu u našoj školskoj zgradi i dalje ostajemo u zgradi Osnovne škole Antuna Bauera", rekla je ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka.

Rok za završetak radova bio je u veljači ove godine, a produljen je treći put. Izvođač radova nije želio dati izjavu za Dnevnik Nove TV. Iz tvrtke poručuju da radovi kasne zbog problema s projektiranjem i niza drugih okolnosti, ali da će do 30. listopada sve biti završeno, javlja reporterka Marina Bešić Đukarić.

Rekonstrukcija škole, koja obnovu čeka još od Domovinskog rata, počela je krajem 2019. nakon medijskog pritiska.

"Ovo je sramota. 30 godina je od rata prošlo i škola još uvijek nije obnovljena. Pelješki most se napravio za manje vremena", rekla je Snježana Maljak, majka učenika.

Pročitajte i ovo Penava: Zajednička nastava za Vukovarsku djecu - 10 Iskrene namjere ili politička borba? Zašto su djeca i tri desetljeća nakon rata odvojena? "Mi idemo s jedne, oni s druge strane. Navikli smo, ne znamo za drugačije"

U Ministarstvu obrazovanja pojašnjavaju da je na probijanje rokova utjecao i rad pod epidemiološkim mjerama, brojne samoizolacije kao i otežana nabava materijala. Pojavili su se i neplanirani troškovi.

"Kod naših učenika, roditelja i djelatnika se javlja onaj osjećaj da smo to i očekivali, da smo se i prestali nadati da nešto može biti na vrijeme", rekla je Kotromanović Sauka.

Školu još treba i opremiti

Gradonačelnik se nada da će djeca uskoro biti u klupama.

"Znali smo da će biti nategnuto, ali smo se nadali da će djeca s početkom godine biti u klupama. Nadamo se i po svemu razumnome bi trebalo očekivati to u drugom polugodištu", rekao je Ivan Penava.

Pročitajte i ovo Na inicijativu gradonačelnika Penave saniran pravoslavni križ u Vukovaru Oštećen u Domovinskom ratu Penava inicirao sanaciju pravoslavnog križa u Sajmištu: ''Nije mi strano otići u Pravoslavnu crkvu i uvijek ću to napraviti''

Devastiranu školu pohađala je i Matea Burger, a danas je i sama majka djevojčice koja čeka novu školu.

"Otkako sam ja završila osmi razred su počeli obećavati da će se škola obnoviti. Ona će sad drugi razred, škola se još nije završila i nadamo se da će se u što skorije vrijeme završiti", rekla je.

Vrijednost radova je oko 18 milijuna kuna, a novi ugovorni rok je 21. listopada, nakon čega školu treba i opremiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene