Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne kuće poplavljene

I dalje kritično u Lici, vodostaji kod Karlovca u opadanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupa je kod Karlovca dosegla svoj maksimum i dobra je vijest da je sada u opadanju. Drama je i dalje u Kosinju gdje građane i dežurne službe čeka duga noć.

Nalazite se na poplavljenom području ili imate snimke nabujalih rijeka? Vaše fotografije i snimke pošaljite na moj.report@novatv.hr i mi ćemo ih objaviti.

Pročitajte i ovo Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Izvanredno stanje Ima li kraja kiši? Hrvatske vode objavile veliku prognozu za idućih tjedan dana Biljana Željeznjak - 3 VELIKO NEVRIJEME Obala je potopljena, a kakvo je stanje kod Karlovca? "Doći će ponovno do porasta vodostaja"

Vodostaj Kupe u Karlovcu su dostigli svoj maksimum od 784 centimetra i pada u zadnja dva sata po centimetar. Na karlovačkom području su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava.

Na nizvodnom dijelu su vodostaji u porastu i na snazi su mjere redovne obrane od poplave za Kupu u Jamničkoj Kiselici.

Vodostaj rijeke Kupe uzvodno od Karlovca su u opadanju. Vodostaji rijeke Gornje Dobre, Korane i Mrežnice te njihovih pritoci, koji su i uzrokovali formiranje vodnog vala, su u blagom opadanju, odnosno stagnaciji.

Sava

Vodostaj rijeke Save, uzvodno do Zagreba su u opadanju, a na nizvodnom dijelu su u porastu pri čemu su uvedene mjere pripravnog stanja obrane od poplava u Jasenovcu i Slavonskom Brodu što je posljedica porasta rijeke Une za koju su proglašene redovne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici gdje je trenutni vodostaj 367 cm, što je 3 cm niže od vodostaja kod kojeg se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava.

Ličko područje 

Stanje vodostaja u Gackoj dolini i u okolici Kosinja je dramatično, jer rijeke tamo rastu - naočigled. Tako u Kosinju vodostaj raste 10 centimetara po satu. Očekuje se kako će voda nastaviti rasti tim tempom, a porastu vodostaja pridonose i temperature iznad nule i jugo, koje dodatno topi snijeg. Pred stanovnicima i svim dežurnim službama tog područja je - duga noć.

HEP: Ispušta se cjelokupan dotok rijeke Like

Zbog iznimno velikih dotoka rijeka na području Like, radnici Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj) poduzimaju sve potrebne mjere, a ispuštanjem cjelokupnog dotoka rijeke Like i zadržavanjem niže kote u akumulaciji Kruščica kontrolira se stanje u uzvodnom dijelu toka, te se od poplave štiti šire područje grada Gospića, izvijestio je danas HEP.

Navodi da je dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščicu 560 m3/s (prostornih metara u sekundi) te je trenutačna visina akumulacije na koti 550,88 mnm (metara nadmorske visine), što je oko tri metra niže od maksimalne radne kote (554,00 mnm).

Kroz rad agregata HE Sklope i preljev prema Kosinju ispušta se 590 m3/s. Ispuštanjem cjelokupnog dotoka rijeke Like i zadržavanjem niže kote u akumulaciji Kruščici kontrolira se stanje u uzvodnom dijelu toka, te se od poplave štiti šire područje grada Gospića, navodi HEP.

Zbog izlijevanja Mrežnice postavljene vreće s pijeskom

Dugorešanka Ljiljana, djevojka koja redovito odlazi na dijalizu jutros to nije mogla učiniti redovitim putem, prenosi Radio Mrežnica. Mrežnica koja je 'prva susjeda' je naime, poplavila dio gdje ova bubrežna bolesnica živi u Gornjem Mrzlom Polju. Kako ne bi ostala bez toliko potrebne dijalize, u akciju su se uključili dugoreški Crveni križ te vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca. Uz pomoć čamca Ljiljanu su od kuće prevezli do glavne ceste, a potom je preuzeo Crveni križ i odvezao je u bolnicu.

Zbog izlijevanja Mrežnice, vatrogasci u karlovačkim naseljima Mostanje i Logorište postavili vreće s pijeskom ispred desetak ugroženih kuća ne bi li preusmjerili vodu, rekao je zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Robert Hranilović.

Vreća ima dovoljno, kao i čamaca i pomoći vatrogasaca više Dobrovoljnih vatrogasnih društava, rekao je Hranilović. Stožer za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije zatražio je od cestarskih službi da bolje obilježe koje su prometnice zatvorene zbog poplave.

Prema mišljenju pročelnika Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Martina Barića potrebno je dodatno angažirati snage jedinica lokalne samouprave na području općina Vojnić i Krnjak, da bi se pomoglo starijem stanovništvu kojem je zbog snijega u proteklim danima bilo nemoguće pružiti potrebnu skrb.

Barić je pohvalio dosadašnji angažman službi Crvenog križa, HGSS-a i Hrvatske kopnene vojske na prostoru Slunja. Tamo će vojna inženjerija ostati na terenu do 24. siječnja, dogovoreno je.

Zbog obilnih oborina i naglog topljenja snijega tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana nabujale su rijeke i ostali vodotoci. Voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljana Željeznjak izvjestila Stožer da je vodostaj Kupe u Karlovcu oko podneva bio 784 centimetra.

Željeznjak smatra da nema mjesta većoj zabrinutosti jer je u prosincu 2011. godine maksimalni vodostaj na Kupi u Karlovcu bio čak 809 centimetara, znači maksimalno očekivani vodostaj u popodnevnim satima bit će dvadesetak centimetara niži.

Zaključak Stožera je da su na području Karlovačke županije sve službe u punoj pripravnosti, te da se ne očekuju veći problemi ni u zaštiti od poplave, ni u saniranju nastalih posljedica.

Mnoge ceste pod vodom

Mnoge su državne i ostale ceste u Karlovačkoj županiji poplavljene izlijevanjem Dobre, Korane, Mrežnice, Kupe i manjih rijeka, no sve službe funkcioniraju i pomažu građanima, kazao je jutros dožupan Josip Šafar neposredno pred početak sastanka Stožera državne uprave za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije.

Rastu vodostaji Like, Novčice i Gacke, najteže u Kosinju

Razina rijeka Like, Novčice i Gacke i dalje raste, a najteže je u Kosinju, gdje je voda jutros poplavila još jednu prometnicu.

'Svi timovi: Civilna zaštita, Crveni križ, Komunalne službe i služba Hitne pomoći u stanju su pune pripravnosti. Za sada još nisu ugrožene kuće na području Donjeg Kosinja gdje su se sinoć oglasile sirene. Voda na tom području raste deset centimetara na sat', izjavio je jutros voditelj Hrvatskih voda za slivno područje Like Mladen Vodička.

Na području Donjeg Kosinja, Lipovog Polja i Gornjeg Kosinja na snazi su mjere pune pripravnosti obrane od poplava. U prekidu su lokalne prometnice za Kosinjski Bakovac još od jučer, a voda je jutros poplavila i prometnicu za Donji Kosinj kod Vukelića. Stari Kosinjski most još nije pod vodom, a prijevoz ljudi organiziran je čamcima.

Na području Kosinja su ceste poplavljene, ali nema ugroza za ljude i imovinu. U Otočcu te naseljima Ličko Lešće, Čovići, Prozor, Sinac vatrogasne ekipe rade na ispumpavanju objekata, a u pomoć su im upućena i 4 pripadnika Državne intervencijske postrojbe Zadar s 2 vozila i 9 pumpi za ispumpavanje vode.

Nešto je povoljnije stanje u podvelebitskim naseljima oko Gospića gdje se voda pomalo povlači. (D.B./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene