Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni proračun nije dosta za sanaciju

Karlovac: interventne i komunalne službe uklanjaju posljedice oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Karlovcu je u tijeku sanacija posljedica jutrašnjeg olujnog nevremena. Poplavljene su brojne obiteljske kuće i tvrtke,evakuira se stoka, a zbog odrona i blata otežano se prometuje.

U Karlovcu su u popodnevnim satima u punom pogonu sve interventne i komunalne službe koje rade na uklanjanju posljedica jutrošnjeg olujnog nevremena.

Pročitajte i ovo Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 POVIJESNI VODOSTAJI Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku Slika nije dostupna Izvanredno stanje SAMO STRPLJENJE POMAŽE 'Ako opet padne ovoliko kiše, opet će biti poplavljeni'

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković rekao je da je “dignuto” 160 vatrogasaca, to jest sva karlovačka vatrogasna operativa s tehnikom, a priključila su se i sva komunalna poduzeća s ljudstvom i radnim strojevima i vozilima.

"Prema prvom prioritetu, na cestama crpimo vodu i odnosimo stvari i nanose zemlje i kamenja, da bi normalizirao promet, a pririotet broj dva nam je ispumpavanje vode iz podruma na različitim lokacijama", rekao je Franković.

Vatrogasci su dobili više od stotinu dojava o poplavljivanju nižih djelova objekata i podruma, između ostalog u Elektri, tvrtkama Žitoproizvod, Plodine, Kaufland, te u mnogim obiteljskim kućama, gdje je brza intervencija važna da bi se izbjegle veće štete na strojarnicama i sličnim uređajima.

VIDEO - KAOS U KARLOVCU: Otvorena klizišta, poplavljeni podrumi, ogromne štete...

HGSS pomaže u ruralnim predjelima poput Tušilovića, gdje se evakuira stoka.

Prema informaciji Hrvatskog autokluba, zbog odrona i blata na kolniku zatvorene su državne ceste u Tušiloviću, a obilazak je preko Vojnića i Duge Rese i u Donjim Stativama. U Karlovcu je zatvorena cesta na Ilovcu, te se otežano vozi kroz Dubovac i Malu Jelsu.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić odaslao je iz Budina, u prigradskom naselju Jelsa, poruku da je potrebna bolja organiziranost i održavanje sustava odvodnje, jer se problemi ponavljaju prečesto. Po njegovim riječima država je organizacijski i financijski previše toga prepustila lokalnim zajednicama koje same moraju rješavati problem slivnih voda, dok je istovremeno smanjen dotok novca za saniranje.

"Konkretno, ovdje smo u sustav oborinskih voda i odvodnju uložili 2,5 milijuna kuna, ali to nije dovoljno. Treba stalno sve više i više novaca, a lokalni proračuni nemaju novca za sustavna rješenja. Nemoguće je to riješiti s lokalne razine, očigledno se mijenjaju i klimatske prilike, ali očito je i da nije dobra nova organiziranost društva s državnog nivoa po principu 'prijeđi brigo moja na drugoga', poručio je Jelić.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene