Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božićna poruka

Kardinal Bozanić: Današnji nam svijet nameće strah od drugih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinalova Božićna poruka u središte postavlja osobni susret kao najizvrsniji način čovjekova duhovnog i svakog ljudskog rasta.

Osobni susret čovjeka s Bogom, kao najkraćim putem do radosti i duhovnog rasta u središtu je ovogodišnje Božićne poruke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koja je predstavljena danas na Kaptolu.

Pročitajte i ovo Kardinal Josip Bozanić radujte se, narodi Čestitka kardinala Bozanića: ''Božić nas poziva na čuvanje života od začeća do prirodne smrti, na ljubav prema obiteljskom životu i Domovini'' Slika nije dostupna Bit će pročitano na misama Kardinal Josip Bozanić uputio pismo svećenicima i vjernicima: ''Molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji''

Bozanić kod Josipovića: Razgovarali o EU i odnosu Crkve i države

Kardinalova Božićna poruka u središte postavlja susret, osobni susret kao najizvrsniji način čovjekova duhovnog i svakog ljudskog rasta, koji je živi susret čovjeka s Bogom, odnosno čovjeka s čovjekom, rekao je Zvonko Franc, voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije na konferenciji za novinare.

Naglasio je aktualnost poruke s obzirom na vrijeme u kojem živimo, a u kojemu 'unatoč silini komunikacijskih sredstava, sve više ljudi osjeća prazninu, samoću i beznađe'.

Bozanić je u poruci istaknuo da ljepota Božića leži upravo u istini da je 'u Isusu susret početka i završetka, odnosno završetka koji je novi početak s Bogom, jer početak života nalazi se u Životu, a nipošto u ideologijama koje izražavaju svoja mišljenja o njemu ili ga tumače prema vlastitim prohtjevima', ističe se.

U prvom od šest poglavlja kardinal napominje kako polazišta za nesuglasice, koje lako prelaze u sukobe, treba tražiti u osjećaju da živimo u razdoblju u kojem 'kao da je narušena i iscrpljena nutarnja snaga koja održava cjelinu'.

Bozanić: Očuvanje vjere i obitelji zalog je opstojnosti hrvatskog naroda

Ispod površinskog sloja vidi se nametljiva sebičnost koja na sve suptilniji način promiče model međuljudskih odnosa u kojima čovjek želi vladati nad drugim čovjekom, uvjetovati ga i iskorištavati, a sve to rađa plodovima međusobnih razilaženja, udaljavanja i razdora, istaknuo je.

Govoreći o susretu s Bogom koji razvija osjetljivost za potrebe bližnjih, kardinal kaže kako se taj događaj 'odlikuje nesebičnošću i zajedništvom, dokida strah, otvara prostore onima koje su drugi isključili, očituje milosrđe i služenje kao način življenja'.

Aktualizirajući sadašnje stanje, kardinal zaključuje da u hrvatskom društvu nedostaje istinskih susreta, razgovora, zajedničkih traženja i nastojanja.

'I dok na svim razinama osjećamo sve šire mogućnosti uporabe novih sredstava da bismo bolje komunicirali, u opasnosti je i sama vrijednost susreta', ustvrdio je kardinal, dodavši da je upravo zbog toga u posljednje vrijeme poseban naglasak stavljen na susrete vjernika u župnim zajednicama, a dobro je prihvaćena i kateheza za odrasle.

'Današnji nam svijet nameće obrambene stavove, sumnjičavost, nepovjerenje, strah od drugih, strah da ćemo izgubiti svoju privatnost.

Nasuprot tome kršćanski nas ideal poziva na nadilaženje tih zapreka. Kršćanin je po vjeri pozvan uvijek se iznova upuštati u rizik susreta s drugim, s njegovim radostima i nadama, bolima i tjeskobama', stoji u poruci.

Poželjevši 'svim vjernicima i ljudima otvorenima za Božju ljubav' sretan i blagoslovljen Božić, kardinal je u završnom poglavlju pozvao na osobni susret s Božićem, 'koji traži otvorenost, jednostavnost i poniznost'.

Bozanić: Novi hrvatski blaženik mladima nosi poruku o dosljednosti

'Dok u našoj hrvatskoj domovini često slušamo vapaje za razumijevanjem, osjetljivošću i sigurnošću, nismo oslobođeni onih gibanja koja se opiru preobražavajućemu Susretu, začetomu u krilu Blažene Djevice Marije i rođenom u Betlehemu.

On nije došao samo za neke, nego za sve, a susret s Njim se događa u svakome srcu koje prihvaća svjetlo Istine', poručio je Bozanić.

Na pitanje novinara potiče li ovogodišnja Bozanićeva poruka i susret, odnosno dijalog s aktualnom vlašću, vlč. Ivica Budinšćak, pročelnik Tiskovnog ureda rekao je da ako se želimo susresti s drugim čovjekom, treba ga doživjeti i poštivati u njegovoj cjelini kako bi susret bio kvalitetan i kako bi uopće moglo doći do njega.

Ako poštujem drugoga, on će iz tog poštovanja poštivati mene, a to možemo proširiti na sve razine, nije samo bitno ući u vlast, nego i osobnu razinu svakodnevnih susreta, od obiteljskih do poslovnih, susreta čovjeka i čovjeka, naglasio je.

Dobro domovine i dobro društva privilegija je sviju, a pogotovo je u aktualnoj situaciji različitih kriza potrebno ujediniti sve snage u hrvatskom društvu ne bi li se dogodio susret u kojem ćemo zajedno stvarati onakve prilike za društvo u kojem će svaki čovjek moći živjeti dostojanstveno, ustvrdio je Franc.

To je doista dužnost i zapovijed svakog od nas, bio on vjernik ili nevjernik, to je jednostavno ono što je ljudski, dodao je.

Kardinal Bozanić će od 24. prosinca do 1. siječnja predvoditi euharistijska slavlja u zagrebačkoj katedrali, misu polnoćku na Badnjak, Božićnu misu u 10 sati, misu zahvalnicu na Staru godinu u 18 sati i Misu na svetkovinu Svete Bogorodice Marije 1. siječnja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene