Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svećenik Miroslav Bulješić

Bozanić: Novi hrvatski blaženik mladima nosi poruku o dosljednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić izjavio je danas kako je beatifikacija Miroslava Bulešića važan događaj za Katoličku Crkvu i svećenike te da je novi blaženik poruka o dosljednosti.

'Beatifikacija svećenika Miroslava Bulešića veoma je važan događaj za čitavu Hrvatsku, za hrvatski narod, za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, za svećenike u Hrvatskoj, jer je on svećenik. I upravo vršeći svećeničku službu, prinio je žrtvu svećeničkoga života', komentirao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić skoru beatifikaciju mučenika Miroslava Bulešića u izjavi za Hrvatski katolički radio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u Španjolskoj Svećenik optužen da je s dečkom prodavao Viagru: Ponuđeno mu je psihološko i duhovno vodstvo Tik tok svećenik - 2 modernizacija u crkvi Svećenik hit na TikToku: Prije zaređenja igrao nogomet s Livajom i Perišićem, a imao je i djevojke

Na pitanje što taj mladi istarski svećenik, ubijen 24. kolovoza 1947. godine, govori današnjoj generaciji, kardinal Bozanić je odgovorio kako Miroslav Bulešić osobito mladima govori što znači biti dosljedan čovjek, slijediti određene ideale, pa i po cijenu života.

'Miroslav Bulešić velika je poruka čitavoj Hrvatskoj, osobito u ovo vrijeme, da uzdignemo pogled prema višim idealima i da se ne bojimo napada koji dolaze, bilo s lijeve bilo s desne strane', rekao je kardinal Bozanić.

>> Beatificiran sicilijski svećenik žrtva mafije

Zagrebački nadbiskup boravio je proteklih dana u Rimu gdje je sudjelovao na sastancima o temi duhovnih zvanja u Crkvi, te je kratko komentirao i tu temu. Rekao je da kriza zvanja nije prisutna ako se u obzir uzme cijeli svijet.

'U nekim mjesnim crkvama kriza je snažnije naglašena, u nekima slabije, a u nekima je i nema, tako da je svećeništvo uvijek izazov, posebno za hrabre', istaknuo je. Dodao je kako su ove godine pripremu za svećeništvo u zagrebačkoj Bogosloviji počela 33 kandidata, što je, istaknuo je, puno više nego prethodnih godina.

To pak znači, rekao je kardinal Bozanić, 'da Bog djeluje i u naše vrijeme. Važno je da vjernici imaju pouzdanje, da mole i da žele, a onda će Bog svoje učiniti. Sigurno da će beatifikacija svećenika Bulešića u tome donijeti novih Božjih milosti za naš narod, za Crkvu u Hrvatskoj, za čitavu Hrvatsku'.

Miroslav Bulešić rođen je u Čabrunićima, Svetvinčenat, 13. svibnja 1920. godine, a za svećenika je zaređen 1943. godine. U kolovozu 1947. pratio je kao službeni pratitelj u Buzetu delegata Svete Stolice dr. Jakoba Ukmara, koji je dijelio svetu krizmu, koju su komunisti 23. kolovoza htjeli spriječiti u župnoj crkvi u Buzetu, ali nisu uspjeli. Dan nakon toga, bila je sv. krizma u Lanišću. Ondje su komunisti napali Miroslava Bulešića u župnoj kući i izboli ga nožem u grlo, a Bulešić je od rana preminuo, dok je dr. Jakob Ukmar bio teško pretučen. Komunisti nisu dopustili da Bulešić bude pokopan u svojoj rodnoj župi u Svetvinčentu, nego u Lanišću, a njegovo je tijelo tek 1958. godine preneseno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. godine u posebnu kriptu u zidu župne crkve u Svetvinčentu. Počinitelji zločina i inicijatori ubojstva su dobili vrlo male kazne, za razliku od osoba koje su pokušale spriječiti zločin, koje su dobile višegodišnje zatvorske kazne.

Proslava beatifikacije sluge Božjega Miroslava Bulešića održat će se u pulskoj Areni u subotu, 28. rujna. Svetu misu predvodit će predstavnik Svetog Oca prefekt Kongregacije za kauze Svetih kardinal Angelo Amato u zajedništvu s biskupima i svećenicima iz domovine i inozemstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene