Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svestran ili premoćan?

Karamarko 3 u 1: Političar, policajac i sudac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova je osoba koja trenutačno vuče ključne poteze u zemlji. Takav se dojam naime stječe nakon najnovijeg raspleta oko dokaza u slučaju Šlogar.

Vrhovni sud je prešutio krajnje neumjesnu primjedbu, prije nekoliko dana izrečenu u potpunom neskladu s Karamarkovom funkcijom i zakonskim ovlastima. Nešto je i više nego trulo s nezavisnošću hrvatske sudbene vlasti, kad su se suci vrhovnoga suda pravili da ovo nisu čuli. U zemljama, u koje se mi ugledamo, ovakva bi se izjava smatrala teškom uvredom digniteta stupa države, a ministar policije trenutačno bi stavio mandat na stol. O pritisku javnosti da i ne govorimo, ali za Hrvatsku, njezina ministra i takva pravila ne vrijede. Što je najgore takva pravila prihvaća i sudbena vlast i ne smeta joj što joj ministar policije šefuje. Karamarko je 3 u jedan, u vladi donosi političke odluke a izvan nje ocjenjuje kvalitetu prikupljanja dokaza, određuje kad je nešto gotovo, zacementira svoju dogmu, nerijetko kao u slučaju Hodak, izričući i sudski pravorijek.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

>> Karamarka i Šimonovića uhvatila je panika

Šlogara, podsjetimo se osnova, ubojicom može nazivati samo pravomoćnost presude vijeća vrhovnih sudaca. Slično je bilo i s ubojstvom Pukanića, gdje je ministar policije suvereno, prije suda kao u krajnjeg u lancu, prstom upro u izvjesnog Jocu Amsterdama. Time je lopticu prebacio u Beograd, ne obazirući se na sve glasnije sumnje kako naručitelja atentata treba tražiti u Zagrebu. Radi li stoga MUP suprotno zakonu o policiji? Reklo bi se da radi, jer ministar je politička osoba, bez ovlasti vođenja ili komentiranja operative. Prvi profesionalac je ravnatelj policije. Ime Olivera Grbića u tom je smislu u nas gotovo zaboravljeno, a ministar pravosuđa govori o nekakvom duhu pravne države, koji je izašao iz boce. Prije bismo rekli da je taj duh pravnoj boci davno umakao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene