Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošle su godine hrvatski građani za božićne i novogodišnje blagdane potrošili dva nova Pelješka mosta.


Milijuni kuna otišli su na hranu, božićna drvca, darove i putovanja. Pritisnuti besparicom, ove se godine Hrvati pripremaju za skromniji, ali maštovitiji Božić. Provjerili smo kako imati bogat blagdanski stol i darove ispod bora, a ne potrošiti mnogo novca.

Vezani članci Potres u Zagrebu - oštećenja - 1 Prošlo je godinu dana od potresa u Zagrebu, a sjećanja su još bolna: "Ne želim više nikada da se ponovi tako nešto" Uskršnja košarica 2021. - 5 Kako će izgledati uskršnja košarica? Hrana je jeftinija, ali sve se manje kupuje: "Već sam rezervirala šunku..."

Na prosječnom hrvatskom blagdanskom stolu kad maknemo polovicu još uvijek ostane dovoljno, i previše. Vođena upravo tom logikom Marija Delić ove je godine blagdansko prase kupila zajedno s kolegicom s posla. Pola praseta, pola cijene. 'Dakle, stoji 200 kuna. To je daleko lakše nego 400 kuna, ako nije potreba za cijelim prasetom, a mora se kupiti cijelo', rekla je Delić. Baka Ivanka već se mjesecima priprema za Božić. Za petero unučadi darove je kupila mnogo ranije. 'Kad se ide u posljednji trenutak onda se mora kupiti bez obzira na cijenu, mora se kupiti na brzinu i ne može se odlučivati. Uštedim negdje na njih petero u prosjeku sto kuna po djetetu. Znači to je 500 kuna uštede', ispričala je Ivanka Andračić iz Osijeka.

Da se i bez novca može stvoriti prekrasan božićni dar uvjerila nas je maštovita Sandra. U tren oka njezine stare hlače postaju nova torba, jutenu vreću ona pretvara u albume za slike, a sjemenke i koštice u njezinim rukama postaju prekrasan nakit. 'Bit će originalan, kreativan, unikatan i ljudi će biti oduševljeni. To su okominje od kukuruza i drvene kuglice. Ovo su puževe kućice, a ovo su sjemenke od lubenice i dinje', rekla je Sandra Vranješ – Brković iz Udruge kreativa. Snalažljivost, maštovitost i kreativnost obilježit će ovaj krizni Božić. No, upravo je u tomu njegovo bogatstvo.