Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako vam se u kući skuplja električni i elektronički otpad za koji ne znate što bi s njim, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je što s njim možete učiniti.


Za električne i elektroničke uređaje teže od 30 kilograma možete naručiti besplatan odvoz. Za sve vrste otpadnih električnih i elektroničkih uređaja ukupne mase (odnosi se na ukupni zbroj masa svih uređaja i opreme koje predajete) veće od 30 kilogram možete naručiti besplatan odvoz od ovlaštenog skupljača koji ga je dužan odvesti unutar 30 dana, objavilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama. Ondje su objavili i popis tvrtki kojima se za tu vrstu otpada možete obratiti.

>> Ministarstvo: Što se dogodilo s otpadom koji je iz Srbije došao u Hrvatsku?

Skupljač će tom prilikom preuzeti i ostali, manji električni ili elektronički otpad. EE otpad možete predati i u reciklažno dvorište ili sabirni centar za EE otpad.

Otpadne EE uređaje i opremu možete predati i prodavatelju prilikom kupovine novog EE uređaja ili opreme po sistemu 'jedan za jedan'.

Električni i elektronički uređaji i oprema

Električni i elektronički uređaji i oprema (EE oprema) predstavljaju sve proizvode koji su za svoje pravilno djelovanje ovisni o električnoj energiji ili elektromagnetskim poljima, kao i oprema za proizvodnju, prijenos i mjerenje struje, te je namijenjena korištenju pri naponu koji ne prelazi 1.000 V za izmjeničnu i 1.500 V za istosmjernu struju.

Razlikujemo 10 vrsta EE opreme:

1. veliki kućanski uređaji kao npr: električni štednjaci, strojevi za pranje rublja, hladnjaci;

2. mali kućanski uređaji kao npr: usisavači, glačala, tosteri, uređaji za sušenje kose;

3. oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije kao npr: računala, pisači, kopirna oprema, kalkulatori, telefoni, mobiteli;

4. oprema široke potrošnje za razonodu kao npr: radio i TV aparati, videokamere, hi-fi uređaji, glazbeni instrumenti;
5. rasvjetna oprema;

6. električni i elektronički alati kao npr: bušilice, pile, šivaći strojevi;

7. igračke, oprema za razonodu i športska oprema kao npr: videoigre, računala za biciklizam, ronjenje, trčanje, veslanje i sl.;

8. medicinski uređaji kao npr: uređaji za dijalizu, kardiološki uređaji, analizatori, radioterapijska oprema;

9. instrumenti za nadzor i upravljanje kao npr: detektori dima, termostati, instrumenti za nadziranje i sl.;

10. samoposlužni aparati kao npr: automatski uređaji za izdavanje toplih napitaka, za izdavanje novca i sl.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook