Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Domaćom pravosudnom i javnom scenom odjekuje nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za korupciju i ratno profiterstvo. On je jučer nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hypo i INA-MOL.


Ivo Sanader teško će vratiti 3 milijuna i 600 tisuća kuna za slučaj Hypo, jer mu je sva imovina blokirana u slučaju Fimi Medije. 'Samim time ne bi postojala mogućnost da se u ovom postupku ta imovina dira bez eventualne intervencije odnosno deblokade te iste imovine', kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vezani članci Slika nije dostupna Ivo Sanader je jedini ratni profiter u Hrvatskoj! Gdje su ostali? Slika nije dostupna Sanaderu 10 godina zatvora: Ratni profiter i izdajica nacionalnih interesa!

Sanaderu su blokirani bankovni računi, obiteljska kuća, poslovni prostori u Zagrebu, stan u Splitu, vinograd kraj Zaprešića, 400 umjetnina i grobno mjesto. Ukupne vrijednosti 20-tak milijuna kuna. U slučaju INA-MOL nije utvrđeno da je 10 milijuna eura mita stiglo do Sanadera pa ne mora ništa ni vratiti.

'U cijeloj toj igri, kad govorimo o nezakonitom odljevu novca, stvari su fiktivne. Bit svega su ti računi. Disperzija manjih novčanih iznosa na puno računa kriminalistički nazivamo sustav 'štrumpfova'', kazao je kriminalist Dubravko Klarić.

>> Ministri o reviziji ugovora INA-MOL: Nije dosad ništa učinjeno

Sud je u slučaju INA-MOL utvrdio samo dio takozvanih 'štrumfova'. Isplata MOL-ovih 5 milijuna eura išla je preko dviju posredničkih off shore kompanija na Cipru. Novac je prebačen u švicarsku off shore kompaniju Roberta Ježića. On tvrdi da je novac bio Sanaderovo mito, a drugih 5 milijuna, za koji su već postojali fiktivni ugovori, nije primio jer se uplašio istrage. Sumnju je bacio na Sanaderovog brata Flavija.

Ježić je kazao kako će novac uplatiti u roku od trideset dana. Taj rok istječe za 5 dana, a apelu suca Turudića Ježić još nije udovoljio. 'Tek kada imamo pravomoćnu izvršnu sudsku odluku, onda se temeljem nje može ići u prisilno izvršenje', kaže Devčić.

Bez dragovoljne predaje novca, Ježićeva moralnost i vjerodostojnost ozbiljno će biti poljuljani. Robert Ježić, točnije Dioki kojem je tada bio vlasnik, donirao je novac predsjedničkim kandidatima na posljednjim izborima. Andrija Hebrang dobio je 300 tisuća kuna, a Nadan Vidošević, Dragan Primorac i Ivo Josipović po 200 tisuća kuna. Aktualni predsjednik Ivo Josipović već je nekoliko puta rekao kako će novac vratiti u proračun dokaže li se da je ilegalno stečen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook