Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je novac?

Sanaderu blokirani računi, kuća, grobno mjesto... Kako će vratiti 3,6 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaćom pravosudnom i javnom scenom odjekuje nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za korupciju i ratno profiterstvo. On je jučer nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hypo i INA-MOL.

Ivo Sanader teško će vratiti 3 milijuna i 600 tisuća kuna za slučaj Hypo, jer mu je sva imovina blokirana u slučaju Fimi Medije. 'Samim time ne bi postojala mogućnost da se u ovom postupku ta imovina dira bez eventualne intervencije odnosno deblokade te iste imovine', kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić propucani automobil Turudiću vraćeno vozilo, očevid je gotov: "To je službeni kalibar jugomilicije" Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Sanaderu su blokirani bankovni računi, obiteljska kuća, poslovni prostori u Zagrebu, stan u Splitu, vinograd kraj Zaprešića, 400 umjetnina i grobno mjesto. Ukupne vrijednosti 20-tak milijuna kuna. U slučaju INA-MOL nije utvrđeno da je 10 milijuna eura mita stiglo do Sanadera pa ne mora ništa ni vratiti.

'U cijeloj toj igri, kad govorimo o nezakonitom odljevu novca, stvari su fiktivne. Bit svega su ti računi. Disperzija manjih novčanih iznosa na puno računa kriminalistički nazivamo sustav 'štrumpfova'', kazao je kriminalist Dubravko Klarić.

>> Ministri o reviziji ugovora INA-MOL: Nije dosad ništa učinjeno

Sud je u slučaju INA-MOL utvrdio samo dio takozvanih 'štrumfova'. Isplata MOL-ovih 5 milijuna eura išla je preko dviju posredničkih off shore kompanija na Cipru. Novac je prebačen u švicarsku off shore kompaniju Roberta Ježića. On tvrdi da je novac bio Sanaderovo mito, a drugih 5 milijuna, za koji su već postojali fiktivni ugovori, nije primio jer se uplašio istrage. Sumnju je bacio na Sanaderovog brata Flavija.

Ježić je kazao kako će novac uplatiti u roku od trideset dana. Taj rok istječe za 5 dana, a apelu suca Turudića Ježić još nije udovoljio. 'Tek kada imamo pravomoćnu izvršnu sudsku odluku, onda se temeljem nje može ići u prisilno izvršenje', kaže Devčić.

Bez dragovoljne predaje novca, Ježićeva moralnost i vjerodostojnost ozbiljno će biti poljuljani. Robert Ježić, točnije Dioki kojem je tada bio vlasnik, donirao je novac predsjedničkim kandidatima na posljednjim izborima. Andrija Hebrang dobio je 300 tisuća kuna, a Nadan Vidošević, Dragan Primorac i Ivo Josipović po 200 tisuća kuna. Aktualni predsjednik Ivo Josipović već je nekoliko puta rekao kako će novac vratiti u proračun dokaže li se da je ilegalno stečen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene