Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLATNA POLJA

Hoće li pšenica dosegnuti cijenu zlata? Provjerili smo kako će Hrvatska zaštititi građane od nestašice i novih poskupljenja

Aktualno Galerija Pšenica - 8 Pšenica - 8 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica - 7 Pšenica - 7 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica - 6 Pšenica - 6 Foto: DNEVNIK.hr Pšenica - 5 Pšenica - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pšenica - 4 Galerija 1/8 >>
Rat u Ukrajini prijeti i novim poremećajima na tržištu hrane jer Rusija i Ukrajina velike su izvoznice pšenice. Brašno i kruh već su ranije poskupjeli pa dio europskih zemalja uvodi zabranu izvoza. Provjerili smo kako će Hrvatska zaštititi građane od nestašice i od novih poskupljenja.

Za četiri mjeseca polja pšenice bit će prekrivena zlatom ne samo zbog boje zrele pšenice, nego i vrijednosti koju bi mogla dosegnuti.

Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore kaže kako je pitanje hoće li se na tržištu uopće moći pronaći pšenica  - onda se o cijeni ne razgovara.

Rusija i Ukrajina zabranile su izvoz, svjetsko tržište tražit će europsko žito i za njega nuditi visoku cijenu. Kilogram je već sada 2,60 kuna.

Brlošić kaže kako se može dogoditi da pšenicu koju proizvedemo, stavimo na tržište i prodamo.

Hrvatska je i do sad većinu pšenice izvozila. Od 963.000 lani proizvedenih tona, izvan granica otišlo je 506.000.

Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore Osijek ističe kako smo prošle godine imali proizvodnju pšenice od nekih milijun tona.

"Naše potrebe su oko 400.000 tona, ostatak u pravilu završava u izvozu", rekao je Mikulić.

U proizvodnji smo samodostatni i pšenice trenutačno imamo dovoljno.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, naglašava: "U ovom trenutku - što na razini naših uskladištenih kapaciteta pšenice, što u okviru strateških robnih zaliha, imamo dovoljno do sljedeće žetve".

Žetva bi mogla premašiti lanjske rekorde.

Proizvodnja pšenice u Hrvatskoj je u porastu, prošle godine zasijana je na 160.000 hektara, a godinu prije na 145.000.

No, pšenicu, smatraju u Poljoprivrednoj komori, treba zadržati.

Brlošić kaže kako bi i država trebala razmišljati o tome da robne zalihe koje su bile za nekih tridesetak dana barem digne na šest, a bilo bi idealno na 12 mjeseci.

Robne zalihe kreću u postupak nabave, količina je tajna.

Majdak pojašnjava kako je Republika Hrvatska na razini Vlade osigurala dopunu strateških robnih rezervi, koja nam omogućava dostatnost, sigurnost u sljedećem razdoblju, kao i da se ta mjera interventno provodi.

Pšenica će se kupovati nakon žetve kad je ima najviše i kad joj uobičajeno cijena pada. No, okolnosti nisu uobičajene.

Mikulić upozorava da će se sukob u Ukrajini sigurno reflektirati i na naše tržište, u prvom redu kroz cijene poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte i ovo Najskuplja jesenska sjetva do sada - 3 NIŽU SE LOŠE VIJESTI Zbog ovoga nam je skuplji kruh zajamčen: "Znate koliko su cijene otišle gore…"

Pročitajte i ovo Polje pšenice - 2 okruženi smo zlatnim morem Prvi put nakon 10 godina ratari su cijenama - zadovoljni. No zbog jednog velikog problema Hrvatska će i dalje jesti uvozna peciva i kruh

Srbija se štiti zabranom izvoza, Mađarska suspenzijom, slično razmišljaju i Bugarska i Rumunjska.

Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata kaže kako se u četvrtak obratio premijeru otvorenim pismom i zamolio da zajedno s nadležnim ministarstvom ozbiljno razmotri zabranu izvoza žitarica i još možda nekih drugih kultura.

No, takve zabrane, Europska unija ne dopušta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene