Prvi put nakon 10 godina ratari su pred žetvom u kojoj nema neizvjesnosti. Cijene su poznate unaprijed, zadovoljni su njihovom visinom, a očekuju se i veliki prinosi. Ipak, velik dio naše najvažnije krušarice netko će drugi mijesiti i pretvoriti u kruh.

Galerija


Šuštanje pšenice uskoro će zamijeniti brujanje kombajna. Polja su spremna za žetvu, a očekuju se prinosi između osam i deset tona. Lipanjska suša nije se negativno odrazila na rast pšenice, pa se u Hrvatskoj očekuje proizvodnja od milijun do milijun i sto tisuća tona.

Prvi put nakon deset godina ratari su zadovoljni cijenama. One trenutačno iznose 1,15 kuna za najnižu, odnosno 1,4 kune za kilogram pšenice najviše kvalitete.

"Kada vidimo cijene koje su za nekih 20 posto više, možemo reći da smo zadovoljni. Sigurno da uvijek težimo nekim višim cijenama", kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Iako su poskupjeli ulazni troškovi, zarade će ipak biti.

"S 1,35 kuna, s tim prinosom ljudi bi mogli biti zadovoljni i da ostane nekih sredstava za ubuduće", smatra poljoprivrednik Atila Szabo.

Skok cijena rezultat je kretanja na svjetskom tržištu. Otkupljivači su se prilagodili još jednom svjetskom trendu. Prvi put ugovore s otkupnim cijenama nudili su unaprijed.

"Omogućili smo našim poljoprivrednicima da znaju okvirno kolika će cijenu biti prije nego što je zrno bilo u zemlji", rekao je Relja Kovačić iz Žito grupe.

Točenje goriva, ilustracija Ima li kraja poskupljenjima goriva: Doznajte koliko biste od utorka trebali izdvojiti za pun spremnik

Dino Goleš Hoće li barokni grad na sjeveru Hrvatske postati - novi Napulj? Građanima stigla nevjerojatna obavijest iz Čistoće: "Molimo vas da otpad privremeno zadržite kod sebe"

No stotine tisuća tona ponovno će u izvoz jer Hrvatskoj nedostaju skladišni i preradbeni kapaciteti.

"Nedavno smo imali sastanak s predstavnicima pekarske industrije kako bismo svoje preradbene kapacitete, uz korištenje EU fondova, modernizirali i kako bismo u tom segmentu postigli povećani otkup od naših proizvođača", kaže Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Dok se to ne ostvari, i dalje ćemo jesti uvozna peciva i kruh, iako smo okruženi zlatnim morem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr