Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Hoće li zbog rata u Ukrajini hrana dodatno poskupjeti? Ministrica poljoprivrede: "Ovakva kriza traži reakciju na nadnacionalnoj razini"

O problemima u poljoprivredi i prehrani, s ministricom Marijom Vučković u Dnevniku je razgovarao reporter Nove TV Dino Goleš.

U Dnevniku Nove TV u petak je gostovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković. S njom je o problemima u poljoprivredi i prehrani razgovarao reporter Dino Goleš.

Europi prijete poremećaji u prehrambenom sektoru. Na pitanje kako će Vlada reagirati, Vučković je odgovorila kako je Vlada već reagirala s obzirom na velike inflatorne pritiske zbog poremećaja koji su se već događali prije ove velike tragedije i katastrofe. Vučković je izrazila i solidarnost s ukrajinskim narodom.

"Prvi paket Vlade vrijedan je 4,8 milijardi kuna i on doista nastoji odgovoriti na potrebe građana smanjivanjem troškova, smanjivanjem cjenovnog udara, ali isto tako pomoći poduzetnicima zbog povećanih cijena energije, prije svega plina, ali i drugih troškova, a te potpore uključuju poljoprivrednike i ribare. Mi smo uputili nacrt programa pomoći na zaključivanje, on je vrijedan oko 200 milijuna kuna. U javno savjetovanje smo objavili program pomoći za ribare koji zbog povećanih troškova imaju značajne probleme", nabrojala je Vučković.

Ministrica poljoprivrede je kazala kako su to Vladini prvi paketi i nisu jedini, nastavljaju se i drugi programi pomoći, a Vlada, kako je naglasila, prati situaciju s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina među najvećim izvoznicima žitarica i ulja u svijetu.

"Republika Hrvatska ima značajnu proizvodnju ovih sirovina, mi smo samodostatni ovim kulturama, naša vanjskotrgovinska razmjena s ovim kulturama s Rusijom i Ukrajinom naizgled nije velika, ona iznosi oko dva posto, pri čemu velike i značajne tvrtke imaju i veću razmjenu", kazala je.

Vučković je naglasila da će, u svakom slučaju, poremećaji utjecati na nas, s obzirom na to da Europska unija uvozi otprilike četvrtinu žitarica i uljarica s područja Ukrajine i Rusije. Takva povećana potražnja i poremećaji mogu imati utjecaja na hrvatsko tržište. 

"U ovom trenutku mi pšenice i kukuruza imamo, imamo i drugih sirovina, imali smo prvo neformalno vijeće putem videolinka, jer ovakva kriza i katastrofa traže reakciju na nadnacionalnoj razini, razini Europske unije i takva će reakcija i biti", rekla je ministrica poljoprivrede.

Vučković je kazala kako Vlada prati kretanje uvoza, izvoza, proizvodnje, kao i da je jesenska sjetva prošla dobro, a vjeruje da će i proljetna proći dobro. Kako je najavila, Vlada će odgovoriti i drugim mehanizmima koje priprema, ako bude potrebe.

Poslodavci traže smanjenje PDV-a na pet posto za mliječne proizvode i mesne proizvode.

"Mi takve zahtjeve razumijemo, u programu Vlade je smanjenje poreza na dodanu vrijednost. Činimo to najbrže što možemo. U ovom trenutku Vlada je u okviru paketa pomoći pripremila smanjenje poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode, svježu hranu, jer oni imaju značajan utjecaj u potrošačkoj košarici. Također, na poljoprivredne inpute, što je dobro za naše poljoprivrednike, a u konačnici i za naše građane", nabrojala je Vučković.

Spomenula je i olakšice s obzirom na rast cijena plina i očekivani rast cijena energije.

Pročitajte i ovo Problemi s hranom - 1 Problem etilen oksida Čak 80 proizvoda povučeno s polica ove godine, ministrica pojasnila zašto su među njima i oni koji nisu štetni

Pročitajte i ovo Problemi s hranom - 5 nije zabrinjavajuće Ministrica poljoprivrede otkrila kada će cijene prestati rasti: ''Pojedine kategorije poskupljuju jako brzo''

Na pitanje kako konkretno pomoći poljoprivrednicima kad su u pitanju energenti i plaćanje računa, Vučković je odgovorila da se priprema reakcija na razini Europske unije koja će, pored komunikacije  o mjerama zbog energetike koje će uskoro biti objavljene, sadržavati određene mjere i za poljoprivrednike.

"Ja sam se na vijeću održanom u srijedu založila za aktiviranje izvanrednih tržišnih mjera koje su moguće u okviru zajedničke organizacije tržišta, a i za eventualno aktiviranje krizne rezerve", istaknula je minsitrica te pojasnila da se krizna rezerva nije do sada koristila, ona se aktivira za poljoprivrednike u izvanrednim situacijama.

"Mi smo tržišne mjere uspješno koristili na početku krize uzrokovane virusom COVID-19, no ova situacija zahtijeva neke druge mjere poput mjera skladištenja", rekla je Vučković.

Ovih dana najavljena je gradnja skladišta za žitarice i uljarice. Ministrica ne zna zašto se to nije ranije napravilo, no ističe kako su u posljednje dvije godine izmijenili Program ruralnog razvoja i krenuli u fokusirane natječaje na ključne potrebe hrvatske poljoprivrede.

"Imali smo natječaj za reprodukcijske centre u svinjogojstvu, nažalost, kriza nam je poremetila očekivane rezultate. Imali smo više potencijalnih korisnika...pokrenuli smo natječaj za tovilište, imali smo značajan broj natječaja za korištenje izvora obnovljive energije koji olakšavaju poslovanje poljoprivrednicima i mogu im povećati dohodak", kazala je ministrica i najavila kako su danas pustili u e-savjetovanje natječaj za izgradnju mlječnih farmi za robotizaciju te idući tjedan najavila natječaj za silose. 

  

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene