Šokantna priča dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Iako se protiv njega vodi postupak za seksualno uznemiravanje djeteta mlađeg od 15 godina, srednjoškolski profesor bez ikakvih problema zaposlio se u četiri škole.

Galerija


Unatoč pravomoćnoj optužnici za spolno zlostavljanje djece, profesor se na drugom kraju Hrvatske bez ikakva problema zaposlio u četiri srednje škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Vezani članci Dijete, ilustracija Jezivi slučaj pedofilije kod susjeda: Tri djevojčice više puta silovane, osuđen ljubavnik njihove majke. Ona je također završila na sudu, razlog je odvratan Potres kod Bjelovara Ovo je novo: U Hrvatskoj slabiji potres. Ovaj put epicentar kraj Bjelovara

"Donio je svu potrebnu dokumentaciju, što uključuje i uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Osim toga mi smo od Ministarstva pravosuđa zatražili i potvrdu iz kaznene evidencije da nije osuđivan", kaže ravnateljica škole Romana Herout.

Mještani Daruvara, Bjelovara i Grubišnog polja, gdje je profesor radio, u šoku su.

Od prekjučer je profesor na bolovanju. Kako je moguće da je došlo do ovakve pogreške, trebala bi utvrditi inspekcija.

"Inspekcije su izašle u sve škole, očekujem da ću vrlo brzo dobiti izvješće", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Udruge problem vide u lošem zakonu

U udruzi koja se bavi zaštitom i pomoći žrtvama pedofila problem vide u lošem zakonu.

"Vama kad je potvrđena optužnica s određenim datumom, mogli ste izvaditi tu potvrdu dva dana ranije. Dakle, znate da imate sud recimo danas, ali ste mogli prekjučer podići potvrdu koja će biti pravovaljana i možete se zaposliti gdje želite, odnosno u našim školama", govori predsjednica udruge Lavica Anita Papa.

Šokantna priča i sa sjevera Hrvatske. 66-godišnjeg vozača autobusa tereti se da je spolno uznemiravao tri djevojčice.

"Okrivljenik se tereti da je kao vozač školskog autobusa prilikom ulaska djece u autobus i za vrijeme vožnje spolno uznemiravao troje djece u dobi od 11 i 12 godina", kaže Darko Galić iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Kazna od tek godinu dana zatvora

Ako mu se dokaže krivnja, prijeti mu tek godina dana zatvora.

"Kazne se ne iskorištavaju do maksimuma – koristi se onaj minimum koji, nažalost, u većini slučajeva donosi društveno korisni rad", kaže Anita Papa, predsjednica udruge Lavica

U cijeloj je priči još veći problem to da kada se seksualni predator jednom zaposli i prođe kontrolu, do mirovine može biti potpuno miran, budući da se tijekom radnog vijeka ne provode nikakve dodatne kontrole.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.